Un cutremur cu magnitudinea 6,1 a provocat miercuri dimineața cel puțin 1.000 de morți în Afganistan, a anunțat un oficial, adăugând că alte peste 1.500 de persoane au fost rănite și că se fac verificări pentru a vedea dacă bilanțul victimelor ar putea crește, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

15:27 Peste 1.000 de persoane au murit, iar alte cel puțin 1.500 au fost rănite „numai în districtele Gayan și Barmal din provincia Paktika”, în urma cutremurului din Afganistan, a declarat pentru CNN Mohammad Amin Hozaifa, șeful departamentului de informare și cultură din provincia Paktika.

Oficialul se așteaptă ca numărul victimelor să crească pe măsură ce misiunile de căutare continuă.

12:24 Autoritățile de gestionare a dezastrelor au anunțat că numărul morților a urcat la 950, iar cel al răniților la 600, acest bilanț urmând cu siguranță să crească ep măsură ce se colectează noi informații.

09:39 Ultimul bilanț anunțat anunță 280 de morți și sute de răniți, autoritățile spunând că numărul va crește, în condițiile în care încă vin informații din localități izolate de munte.

Cutremurul s-a produs la aproximativ 44 km de orașul Khost, în apropiere de granița cu Pakistanul, la o adâncime de 51 km, a precizat Institutul Geologic al SUA.

„Șocuri puternice și lungi", a scris un locuitor din capitala afgană, Kabul, pe un site al Centrului Seismologic European Mediteranean (EMSC). „A fost puternic", a declarat un locuitor al orașului Peshawar din nord-vestul Pakistanului.

Cutremurul a fost resimțit de aproximativ 119 milioane de persoane din Pakistan, Afganistan și India, a precizat EMSC pe Twitter.

Fotografiile din mass-media afgane arătau case reduse la ruine.

Șeful ministerului pentru dezastre naturale al administrației talibane, Mohammad Nassim Haqqani, a declarat că majoritatea morților au fost în provincia Paktika, unde 100 de persoane au fost ucise și 250 rănite. Alte 25 de persoane au fost ucise în Khost și cinci în provincia Nangarhar, a precizat el, adăugând că se efectuează investigații pentru a stabili dacă există mai multe victime.

Nu au existat informații imediate privind pagube sau victime în Pakistan. Dezastrul survine în contextul în care Afganistanul trece printr-o criză economică severă de la preluarea puterii de către talibani, în august anul trecut.