Casa Albă este îngrijorată de riscul unei recesiuni în Statele Unite, dar consideră că elementele fundamentale ale economiei rămân puternice pentru a face față, potrivit unui consilier economic al președintelui Joe Biden, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este evident o îngrijorare, dar coloana vertebrală a economiei noastre rămâne puternică", a declarat Cecilia Rouse marți la CNBC.

Rouse a revenit asupra contracției produsului intern brut din primul trimestru, insistând că aceasta a fost cauzată de exporturile slabe.

"Dacă ne uităm la principalele componente ale PIB-ului din ultimul trimestru, acestea au fost de fapt destul de puternice în ceea ce privește cheltuielile de consum", a comentat ea. "Piața muncii rămâne puternică", a continuat ea.

Și, în opinia ei, creșterea continuă.

"Astăzi, datele economice par în continuare relativ sănătoase", a fost de acord Thomas Barkin, președintele biroului regional Richmond al Fed, într-un discurs susținut la Richmond, Virginia.

El a recunoscut, totuși, că datele viitoare sunt "desigur incerte".

"O recesiune ar fi, desigur, de nedorit, dar nu toate recesiunile sunt la fel", a continuat el. "Am fost marcați de amintirea Marii Recesiuni și a recesiunii Volcker (din 1981-82, numită după fostul președinte al Fed), dar merită să ne amintim că majoritatea celorlalte recesiuni nu sunt nici atât de lungi, nici atât de profunde.

Tom Barkin a făcut, de asemenea, apel la o anumită perspectivă asupra situației actuale, subliniind că dezechilibrul dintre cerere și ofertă este rezultatul redresării după pandemie.

În opinia sa, o revenire la normalitate nu va implica neapărat o recesiune, deși riscul există.

"Nu cred că o recesiune este inevitabilă", a declarat duminică secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, în cadrul emisiunii ABC News, dar a recunoscut că se așteaptă ca "economia să încetinească" ca parte a unei tranziții către "o creștere lentă și constantă".

Cu toate acestea, ipoteza unei recesiuni în viitorul apropiat în Statele Unite capătă amploare după decizia istorică a Fed de a majora brusc ratele dobânzilor în încercarea de a limita inflația galopantă.

"Ne așteptăm acum la o recesiune ușoară în următoarele luni, cu o inflație persistentă care va forța o înăsprire mai pronunțată a politicii monetare", a declarat Gregory Daco, economist șef la EY-Parthenon.