Curtea Supremă a Statelor Unite, de orientare conservatoare, s-a pronunțat marți în favoarea școlilor confesionale într-un caz care implică bani, religie și libertate educațională, potrivit AFP.

Actualii judecatori ai Curtii Supreme a SUAFoto: SCOTUS

Cei șase judecători conservatori au respins un sistem de subvenții în statul Maine, din nord-estul țării, pe care l-au considerat "discriminatoriu față de religie". Aceasta "încalcă Primul Amendament al Constituției", care garantează libertatea de a-și exercita religia, a scris președintele Curții Supreme John Roberts în numele lor.

Cei trei judecători progresiști nu au fost de acord, subliniind că amendamentul interzice, de asemenea, ca statul să promoveze "instituirea unei religii", adică finanțarea bisericilor. "Potențialul pentru conflicte de muncă motivate religios crește atunci când guvernul promovează religia în școlile sale publice", a argumentat judecătorul Stephen Breyer.

Cazul se referă la un sistem din statul Maine, un stat slab populat, de compensare a lipsei de licee publice în jumătate din districtele sale școlare, unde familiile primesc subvenții pe care le pot folosi pentru a-și trimite copiii la școlile pe care le aleg.

Până acum, puteau alege școli publice sau private, din interiorul sau din afara statului, și chiar școli afiliate la biserică, atâta timp cât predarea nu era "bazată pe credință".

Două familii de creștini evanghelici s-au adresat în instanță pentru a folosi aceste fonduri publice pentru a-și trimite copiii la școlile bisericești excluse din program.

O școală "îi învață pe copii că soțul este capul familiei" și că "Dumnezeu este creatorul lumii", iar cealaltă folosește Biblia la toate materiile. Ambele amestecă instruirea religioasă și cea academică și resping studenții și angajații homosexuali, potrivit documentelor din instanță.

La audierea din decembrie, judecătorii conservatori, care au emis numeroase hotărâri în favoarea libertăților religioase în ultimele luni, și-au exprimat îngrijorarea că "funcționarii" dintr-un birou ar putea "discrimina credințele religioase minoritare ".

Acest caz face parte dintr-o dezbatere mai amplă, foarte aprinsă în prezent în Statele Unite, privind locul părinților în sistemul școlar. Dezbaterea s-a axat pe obligația de a purta o mască Covid în plină pandemie, dar și pe lecțiile antirasiste introduse după marile manifestații din vara anului 2020, precum și pe locul elevilor homosexuali sau transsexuali.

Decizia vine, de asemenea, înaintea unei hotărâri foarte așteptate care ar putea îngropa dreptul la avort în SUA.