Datele pasagerilor companiilor aeriene care sunt înregistrate pentru a combate infracţiunile grave trebuie să ţină seama de drepturile fundamentale, iar utilizarea lor să fie limitată la ceea ce este strict necesar, a stabilit marţi Curtea de Justiţie a UE (CJUE), transmit Reuters și Agerpres.

Avion la aeroportFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Curtea apreciază că respectarea drepturilor fundamentale impune o limitare la strictul necesar a competenţelor prevăzute de Directiva PNR. În lipsa unei ameninţări teroriste reale şi actuale sau previzibile căreia să îi facă faţă un stat membru, dreptul Uniunii se opune unei legislaţii naţionale care prevede transferul şi prelucrarea datelor din PNR în cazul zborurilor intra-UE, precum şi în cazul transporturilor efectuate cu alte mijloace în interiorul Uniunii", au stabilit judecătorii de la CJUE - organul juridic suprem al Uniunii Europene.

Directiva PNR1 impune prelucrarea sistematică a unui număr important de date din PNR (Passenger Name Record) ale pasagerilor aerieni ale zborurilor extra-UE la intrarea şi la ieşirea din Uniune pentru combaterea infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor grave.

În plus, articolul 2 din această directivă prevede posibilitatea ca statele membre să o aplice şi în cazul zborurilor intra-UE.