Ministrul canadian al apărării a anunțat luni modernizarea apărării antiaeriene și antirachetă a țării în zona arctică, care se realizează în colaborare cu SUA, potrivit AFP.

Buncar NORADFoto: USAF

Potrivit ministrului Anita Anand, noile măsuri sunt justificate de amenințările militare tot mai mari din partea Rusiei și de apariția unor noi tehnologii inamice, cum ar fi rachetele hipersonice.

În cadrul unei conferințe de presă la cea mai mare bază aeriană din Canada, situată în orașul Trenton din Ontario, ministrul a declarat că va fi disponibil un buget de 4,9 miliarde de dolari canadieni (3,6 miliarde de euro) pe o perioadă de șase ani.

Banii vor fi cheltuiți pentru radare terestre și prin satelit capabile să urmărească "peste orizont" bombardierele sau rachetele care se apropie, precum și pentru crearea unor rețele de senzori cu "capacități clasificate" pentru a monitoriza abordările aeriene și acvatice dinspre Arctica spre continent.

Programul face parte dintr-o campanie de modernizare a Comandamentului nord-american de apărare aerospațială (Norad) și a sistemelor sale de avertizare timpurie. Această modernizare a fost accelerată de invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

Noile sisteme vor înlocui vechiul sistem de avertizare Norad, din epoca Războiului Rece, ale cărui 50 de stații radar cu rază scurtă și lungă de acțiune, din Alaska până în nordul Quebecului, nu mai sunt capabile să detecteze rachetele moderne.

"Pe măsură ce regimurile autocratice amenință ordinea internațională bazată pe statul de drept care ne protejează de zeci de ani și pe măsură ce concurenții noștri dezvoltă noi tehnologii, cum ar fi armele hipersonice și rachetele de croazieră, există o nevoie urgentă de a moderniza capacitățile Norad ale Canadei", a explicat Anita Anand.

Noile cheltuieli reprezintă "cea mai importantă modernizare din ultimele aproape patru decenii" pentru Canada și va "împinge linia noastră de vizibilitate mai la nord pentru a putea răspunde la amenințările stealth", a adăugat ea.

SUA au stabilit deja un nou buget pentru apărarea continentului.

De asemenea, guvernul canadian și-a anunțat în martie intenția de a cumpăra 88 de avioane de luptă americane F-35 pentru a-și înlocui flota îmbătrânită. Principalul lor rol va fi acela de a patrula în nordul îndepărtat al Canadei.