UE trebuie să poată răspunde mai rapid la evoluțiile geopolitice și ar trebui să pună capăt cerinței de unanimitate în deciziile de politică externă, a declarat luni președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Politico.eu.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der LeyenFoto: Fredrik SANDBERG / AFP / Profimedia

„În afaceri externe, trebuie într-adevăr să trecem la votul cu majoritate calificată”, a spus von der Leyen într-un interviu organizat de biroul său înainte de summitul Consiliului European de săptămâna aceasta, la care se așteaptă ca șefii de stat și de guvern să acorde oficial Ucrainei și Moldovei statutul de candidat UE.

Declarația lui von der Leyen a venit în contextul în care a fost întrebată de Politico dacă și cum ar putea UE să aibă nevoie să-și schimbe procesul de luare a deciziilor, care necesită adesea unanimitate, pentru a găzdui potențiale noi țări membre, și aici nu e vorba numai Ucraina și Moldova, ci și de ațiunile balcanice - Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia.

În trecut, UE s-a confruntat cu întârzieri chinuitoare – și jenante – în luarea deciziilor majore din cauza opoziției unei singure țări membre. Uneori, o astfel de opoziție nici măcar nu se referea la problema aflată în discuție, ci reflecta mai degrabă folosirea cerinței unanimității ca pârghie pentru a forța acțiunea pe un alt subiect. Într-un caz, Cipru a amânat cu luni de zile sancțiunile UE împotriva Belarusului din cauza îngrijorărilor din Nicosia cu privire la probleme legate de Turcia.

În răspunsul ei, von der Leyen a recunoscut că o astfel de schimbare majoră în procesul decizional al UE, chiar și doar în ceea ce privește politica externă, ar fi dificil de realizat. În ceea ce privește modificarea cerinței unanimității în alte domenii, președintele a spus că este imposibil să dea un răspuns scurt. „Ar trebui să parcurgem fiecare dosar, iar acesta nu este momentul pentru acest interviu”, a spus ea.

Dar în cazul afacerilor externe, von der Leyen a spus că a ajuns la o concluzie personală fermă că cerința unanimității nu este sustenabilă.

„În ceea ce privește afacerile externe, sunt profund convinsă că nu este sustenabil, că Uniunea Europeană nu este capabilă să ia o poziție din cauza unui blocaj în dosarele critice”, a spus ea.

„Și viteza cu care se întâmplă lucrurile... lumea vrea să audă vocea europeană”, a continuat von der Leyen. „Viteza este prea mare pentru a nu fi auzită și văzută în mod constant sau prea des, din cauza blocajului produs de unul. Prin urmare, acolo sunt cu adevărat convinsă că avem nevoie de vot cu majoritate calificată.”

În interviu, von der Leyen a spus că se așteaptă ca cei 27 de șefi de stat și de guvern să adopte recomandarea Comisiei privind statutul de candidat pentru Ucraina și Moldova.