În mijlocul invaziei ruse, Parlamentul ucrainean, Rada, a ratificat luni Convenția de la Istanbul, primul tratat internațional care stabilește standarde obligatorii din punct de vedere juridic pentru combaterea violenței bazate pe gen, relatează AFP.

Rada Supremă a UcraineiFoto: Pavlo Bahmut / UkrInform / Profimedia

"Decizie istorică! Convenția de la Istanbul ratificată", arată o postare de pe contul oficial al Radei pe Twitter, la scurt timp după votul deputaților ucraineni.

Conform detelor oficiale, 259 de deputați au votat pentru, 8 împotrivă, 28 au votat în alb și 47 s-au abținut.

Convenția de la Istanbul, adoptată în 2011, este un tratat internațional al Consiliului Europei, o organizație paneuropeană cu sediul la Strasbourg și din care Ucraina este membră. Acesta stabilește un cadru legal și instituțional pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

„Un eveniment istoric care ne va aduce și mai repede în UE”, a aplaudat pe Twitter Oleksandr Korniyenko, prim-vicepreședintele Rada.

„Președintele Volodimir Zelenski și toți deputații care au votat în favoarea ratificării au tăiat încă un fir care a ancorat Ucraina de lumea rusă”, a salutat, la rândul său, Sergiy Kyslytsya, ambasadorul Ucrainei la ONU.

Ratificarea acestui tratat internațional pentru protecția femeilor „va consolida angajamentul pe termen lung al Ucrainei de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și a violenței domestice”, s-a bucurat, la rândul ei, Olga Stefanichyna, viceprim-ministru responsabil cu integrarea europeană.

„Deoarece femeile și fetele sunt deosebit de vulnerabile în timpul conflictului, salut cu căldură” această ratificare, a declarat într-un comunicat de presă secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, considerând „un mare pas înainte” pentru protecția lor.

De asemenea, Marija Pejcinovic Buric i-a „felicitat” pe președintele Zelenski, guvernul său și Rada „pentru că au dat dovadă încă o dată de leadership și curaj”.

„Ucraina va deveni al 36-lea stat care a ratificat Convenția de la Istanbul”, a menționat ea.