Guvernul de la Atena a anunțat luni că va oferi subvenții pentru a ajuta populația să își înlocuiască frigiderele și aparatele de aer condiționat vechi pentru a reduce facturile de energie electrică, tot mai mari în ultima perioadă și în Grecia, relatează Reuters.

Aer ConditionatFoto: Hotnews

Grecii vor putea cumpăra până la trei electrocasnice noi, mai eficiente din punct de vedere energetic, aparate de aer condiționat, frigidere sau congelatoare, și vor primi o subvenție cuprinsă între 30% și 50% din costul fiecărui aparat, a declarat luni ministrul grec al energiei, Kostas Skrekas.

„În cadrul programului pe care îl anunțăm astăzi, dăm șansa la sute de mii de gospodării să își reducă considerabil - până la 40% - consumul de energie electrică", a spus Kostas Skrekas.

Ce economii va face Grecia

Prin acest program, Grecia va putea economisi anual o cantitate de energie egală cu cea consumată de un oraș de 100.000 de locuitori și va economisi 40 de milioane de euro din importurile de gaze și petrol, a precizat oficialul grec.

Bugetul pentru program este de aproximativ 150 de milioane de euro și finanțarea va fi din fonduri UE.

La fel ca alte țări, Grecia a fost afectată de scumpirea la energie, iar începând de anul trecut a luat mai multe măsuri oferind subvenții în valoare de aproape 7 miliarde de euro, pentru a ajuta populția să își plătească facturile la electricitate și combustibilul la pompe.

Rabla pentru electrocasnice noi 2022

În România, pentru programul Rabla pentru electrocasnice noi 2022 este alocat un buget de 100 de milioane de lei.

Valoarea unui voucher cu ajutorul căruia se poate achiziționa un aparat nou variază între 200 și 500 de lei, în funcție de tipul acestuia.

Pentru achiziționarea unui aparat de aer condiționat, frigider sau congelator valoarea unui voucher este de 400 de lei.