Un muncitor palestinian a fost împușcat mortal duminică de forțele israeliene în apropierea barierei de separare din Cisiordania ocupată, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății, potrivit AFP.

Soldati israelieniFoto: Mosab Shawer / Zuma Press / Profimedia

Acesta a fost identificat de minister ca fiind Nabil Ghanem, în vârstă de 53 de ani, un muncitor din orașul Nablus din nordul Cisiordaniei. Armata israeliană a declarat pentru AFP că investighează incidentul.

Potrivit agenției oficiale Wafa, Nabil Ghanem era unul dintre zecile de mii de muncitori palestinieni din Cisiordania care se deplasează zilnic în Israel, unde primesc salarii mai mari, în special în sectoarele construcțiilor și agriculturii.

Incidentul are loc la două zile după ce trei palestinieni înarmați, inclusiv un comandant local al mișcării islamiste Hamas, au fost uciși în confruntări cu armata israeliană în zona Jenin din nordul Cisiordaniei, unde forțele israeliene și-au intensificat operațiunile de la o serie de atacuri din martie, care s-au soldat cu cel puțin 19 morți în Israel.

De la aceste atacuri, cel puțin 45 de palestinieni, inclusiv membri ai facțiunilor armate, au fost uciși în diverse incidente în care a fost implicată armata israeliană în Cisiordania.

Hamas, care conduce Fâșia Gaza - un teritoriu separat geografic de Cisiordania ocupată și aflat sub blocadă israeliană - a amenințat vineri cu represalii pentru moartea unuia dintre comandanții săi locali în operațiunea din Jenin.

Sâmbătă, o rachetă a fost lansată din Fâșia Gaza spre Israel, care a ripostat cu lovituri asupra acestei enclave sărace de 2,3 milioane de locuitori.