Preşedintele american Joe Biden, în vârstă de 79 de ani, a căzut de pe bicicletă sâmbătă dimineaţă, în Delaware, unde a petrecut weekendul, dar s-a ridicat rapid şi a dat asigurări că se simte bine, relatează France-Presse și Agerpres.

Joe Biden cu bicicletaFoto: Manuel Balce Ceneta / AP - The Associated Press / Profimedia

În timpul unei plimbări cu bicicleta la Rehoboth Beach, mic oraş de pe malul oceanului unde îşi petrece de multe ori weekendul în vila sa, preşedintele a căzut de pe bicicletă în jurul orei 09.40 dimineaţă, potrivit unui jurnalist acreditat la Casa Albă.

Joe Biden a vrut să se oprească pentru a discuta cu trecătorii şi jurnaliştii care îl aşteptau, dar a spus că a avut probleme în a-şi elibera piciorul din pedală. El a căzut lateral, în timp ce bicicleta sa era oprită, potrivit înregistrării jurnalistului.

Preşedintele a fost imediat înconjurat de membrii echipei sale de securitate, dar s-a ridicat rapid. Întrebat cum se simte, el a răspuns „sunt bine”.

Preşedintele purta pantaloni scurţi, bascheţi, o cască pentru ciclişti şi mănuşi. Nicio urmă nu era vizibilă în urma căzăturii, precum zgârieturi sau vânătăi, potrivit jurnalistului.

El a discutat cu trecătorii, apoi cu jurnaliştii, după care s-a urcat din nou pe bicicletă şi a plecat cinci minute mai târziu.

Sănătatea tuturor preşedinţilor americani este monitorizată îndeaproape, dar cea a lui Joe Biden în special, din cauza vârstei sale avansate.

În noiembrie 2020, Biden, care fusese ales dar nu era încă învestit preşedinte, şi-a fracturat piciorul când se juca cu unul dintre cei doi ciobăneşti germani ai familiei, Major.

Un an mai târziu, în noiembrie 2001, medicul său a subliniat la prezentarea raportului anual că Biden este „sănătos”, „în putere” şi „apt” să-şi îndeplinească funcţia.