Cea mai umedă localitate din lume, Mawsynram din statul indian Meghalaya, a depășit recordul de precipitații pentru luna iunie, notează publicația The Indian Express.

Ploi masiveFoto: DreamsTime

Precipitațiile înregistrate aici vineri au fost de 1003,6 mm (adică 1.003 litri pe metru pătrat), depășind recordul anterior de 945,4 mm din 1966.

Mawsynram este trecută în cartea recordurilor drept ”cea mai umedă localitate din lume” deoarece ploile totalizează aici, în medie, peste 12.000 de litri pe metrul pătrat în fiecare an.

Al doilea record de precipitații a fost înregistrat în apropiere de Cherrapunji, un alt loc deosebit de umed, unde precipitațiile pe 24 de ore au fost de 972 mm.

În ultimele trei zile, zone întinse din Meghalaya și în special din jurul orașului Sohra, au fost lovite de ploi extrem de puternice.

Timp de trei zile consecutive, începând cu 15 iunie, ploile de 24 de ore înregistrate în Cherrapunji au fost - 811mm, 673,6mm și 972mm.

Precipitațiile record din Cherrapunji, care au atins 2.456 mm de ploaie în ultimele trei zile, au declanșat una dintre cele mai grave inundații și alunecări de teren din Meghalaya din ultimii ani.

Aproape zece persoane au murit în Meghalaya și Assam din cauza accidentelor provocate de precipitații în această săptămână.

Potrivit datelor privind precipitațiile păstrate de Departamentul de Meteorologie din India (IMD), ploile înregistrate la Cherrapunji după 1 iunie au totalizat 4.067 mm, adică peste 4.000 de litri pe metrul pătrat.

(foto articol © Teh Soon Huat | Dreamstime.com)