Airbus a efectuat miercuri zborul inaugural al celui mai nou şi mai mare avion de linie cu corp îngust, A321XLR, în timp ce producătorul european de avioane încearcă să valorifice cererea profitabilă pentru avioane cu rază lungă de acţiune cu o singură punte, transmite Reuters, citat de news.ro.

Airbus A321XLRFoto: Profimedia Images

Avionul de pasageri cu două motoare a decolat dintr-o fabrică din Hamburg, Germania, dar va fi supus testelor mai bine de un an, înainte să intre în serviciu în 2024.

Airbus prezintă A321XLR ca o completare care va schimba jocul flotei sale înguste, făcând posibil ca operatorii aerieni să deservească rute pe distanţe lungi în mod profitabil, mai degrabă decât să forţeze pasagerii să zboare indirect, prin hub-uri destinate avioanelor mari.

A321XLR poate zbura 4.700 de mile marine (8.700 km), cu 15% mai departe decât cel mai capabil avion cu corp îngust actual, permiţând companiilor aeriene să zboare pe rute precum Houston-Santiago, New York-Roma sau Tokyo-Sydney fără costul unui avion cu două punţi.

Autonomia suplimentară este posibilă prin adăugarea unui nou rezervor de combustibil în centru-spate, amplasat în fuzelajul inferior.

Dar Airbus se confruntă cu întrebările autorităţilor de reglementare cu privire la riscul de incendiu în cazul unei aterizări pe burtă şi a fost forţat să amâne intrarea în funcţiune cu cel puţin trei luni, până la începutul anului 2024, pentru a permite modificarea structurii inferioare.

Greutatea oricărui material de întărire ar putea afecta însă autonomia avionului, care este unul dintre punctele sale cheie de vânzare, spun analiştii.