Doi suspecți au mărturisit că i-au ucis și dezmembrat pe jurnalistul britanic Dom Phillips și pe brazilianul Bruno Pereira, a raportat miercuri TV Globo, citând surse din poliție, după ce bărbații au dispărut de peste o săptămână în pădurea tropicală amazoniană din Brazilia, relatează Reuters.

Efecte personale ale celor doi dispăruţi în Amazonia Foto: Profimedia Images

Poliția federală a declarat anterior că încă îi căuta pe Phillips și Pereira în ceea ce ei au numit o anchetă privind omucidere, după arestarea suspecților. Band News a mai raportat că cel puțin unul dintre suspecți a mărturisit.

Martorii Reuters i-au văzut pe polițiști ducându-l pe unul dintre suspecți la râul unde dispăruseră cei doi. Poliția nu a comentat relatările din presă privind mărturisirea crimei.

Președintele Jair Bolsonaro a declarat miercuri după-amiază că se așteaptă ca acest caz să fie rezolvat „în următoarele ore”.

Poliția i-a identificat pe suspecți drept pescarul Amarildo da Costa, cunoscut sub numele de „Pelado”, care a fost arestat săptămâna trecută, și fratele său Oseney da Costa, în vârstă de 41 de ani, sau „Dos Santos”, care a fost arestat marți seara.

Familia suspecților a negat că au avut vreun rol în dispariția bărbaților. Apărătorii publici care îi reprezintă pe frați nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii.

Relatările din presă sugerează o concluzie sumbră a unui caz care a produs alarmă la nivel global, stârnind îngrijorare în Parlamentul britanic miercuri.

Phillips, un reporter independent care a scris pentru The Guardian și Washington Post, făcea cercetări pentru o carte despre călătoria cu Pereira, un fost șef al triburilor izolate și contactat recent de la agenția federală de afaceri indigene Funai.

Se aflau într-o zonă îndepărtată de junglă, lângă granița cu Columbia și Peru, numită Valea Javari, care găzduiește cel mai mare număr de indigeni izolați din lume. Regiunea a fost invadată de pescari ilegali, vânători, tăietori de lemn și mineri, iar poliția o numește o rută cheie pentru traficul de droguri.

Frații au fost văzuți întâlnindu-se pe râul Itacoai la câteva momente după ce Phillips și Pereira au trecut pe acolo pe 5 iunie, întorcându-se apoi în orașul de pe malul râului Atalaia do Norte, a declarat un martor într-un raport al poliției federale văzut de Reuters.

Raportul poliției spunea că martorii l-au auzit pe Pereira spunând că a primit amenințări de la Amarildo da Costa.

Fost oficial al agenției guvernamentale pentru afaceri indigene Funai, Pereira a jucat un rol esențial în oprirea exploatării ilegale a aurului și a pescuitului de către braconieri pe râurile Javari locuite de triburile indigene.

Bolsonaro, care s-a confruntat cândva cu întrebări dure din partea lui Phillips la o conferință de presă cu privire la slăbirea aplicării legii de mediu, a declarat săptămâna trecută că cei doi bărbați „au erau într-o aventură care nu este recomandată”.

Miercuri, Bolsonaro a sugerat că Phillips și-a făcut dușmani scriind despre probleme de mediu.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri Parlamentului că este profund îngrijorat de dispariția lui Phillips și a spus că guvernul său lucrează cu autoritățile braziliene care investighează cazul.