Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul italian Mario Draghi sunt așteptați luni la Ierusalim pentru discuții cu oficialii israelieni care încearcă să exporte o parte din noua lor producție de gaze, transmite AFP.

Naftali BennettFoto: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Von der Leyen, după un weekend petrecut în Ucraina, urmează să aibă discuții luni după-amiază cu șeful diplomației israeliene Yair Lapid și apoi marți cu premierul Naftali Bennett, a precizat Comisia Europeană, adăugând că discuțiile se vor axa pe „cooperarea în domeniul energiei".

De asemenea, marți se va întâlni cu premierul palestinian Mohammed Shtayyeh la Ramallah, în Cisiordania ocupată, în timp ce Autoritatea Palestiniană așteaptă un ajutor de milioane de euro din partea UE pentru a contribui la reducerea deficitului său bugetar.

În prima sa vizită oficială în Orientul Mijlociu de când a devenit șef al guvernului italian în 2021, Mario Draghi se va întâlni cu președintele Isaac Herzog și cu Lapid la Ierusalim, luni seara târziu, apoi cu Bennett marți, înainte de a se întâlni cu Shtayyeh la Ramallah, în Cisiordania ocupată.

Vizita premierului italian ar trebui să se concentreze, de asemenea, pe războiul din Ucraina și pe cooperarea în domeniul energetic, a precizat presa italiană.

Israelul depune eforturi susținute pentru a exporta o parte din resursele sale de gaze offshore către Europa, care încearcă să înlocuiască achizițiile de combustibili fosili din Rusia.

-----------