Douăzeci de senatori americani, republicani și democrați, au anunțat duminică un acord privind mai multe prevederi pentru a reglementa mai bine folosirea armelor de foc, măsuri minime după recentele atacuri armate în masă care au șocat Statele Unite, relatează AFP.

Atac armat SUAFoto: Captura YouTube

"Planul nostru salvează vieţi, protejând totodată drepturile constituţionale ale americanilor care respectă legea", a precizat într-un comunicat grupul de senatori, condus de democratul Chris Murphy şi republicanul John Cornyn.

Măsurile prevăzute, ce necesită o majoritate pentru a fi aprobate în Senat, cuprind între altele încurajarea statelor să retragă armele persoanelor considerate periculoase, cerinţa verificării mai riguroase a cumpărătorilor de arme sub 21 de ani, precum şi întărirea securităţii în şcoli şi programe finanţate la nivel federal consacrate sănătăţii mintale, dar nu includ esențialul reformelor cerute de democrați și Joe Biden, potrivit Agerpres.

Președintele Statelor Unite, însă, a salutat imediat „progresele insuficiente, dar „importante”, considerând că acesta va fi „cel mai semnificativ text privind controlul armelor care va fi votat în Congres de zeci de ani”.

Prezenţa a 10 senatori republicani între semnatarii comunicatului sugerează că proiectul are şanse reale să fie votat de Senat, dacă va fi aprobat de toţi cei 50 de senatori democraţi. Pentru ca un astfel de proiect de lege să treacă se cere o majoritate calificată de 60 de voturi senatoriale.