Ministrul Apărării al Chinei a acuzat duminică Statele Unite că încearcă să „deturneze politic” sprijinul acordat țărilor din regiunea Asia-Pacific pentru a le întoarce împotriva Beijingului,adăugând că Washingtonul încearcă să-și promoveze propriile interese „sub pretextul multilateralismului”, scrie revista Time.

Lloyd AustinFoto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

Ministrul Apărării, generalul Wei Fenghe, l-a atacat pe secretarul american al Apărării Lloyd Austin, respingându-i „acuzația defăimătoare” cu o zi înainte, la Dialogul Shangri-La, potrivit căreia China provoacă instabilitate prin pretenția sa asupra Taiwanului și creșterea activității militare în zonă.

Austin subliniase necesitatea încheierii unor parteneriate multilaterale cu națiunile din Indo-Pacific, despre care Wei a sugerat că este o încercare de a izola China.

„Nici o țară nu ar trebui să-și impună voința altora sau să-i agreseze pe alții sub pretextul multilateralismului”, a spus el. „Strategia este o tentativă de a construi un grup mic în numele unui Indo-Pacific liber și deschis pentru a deturna țări din regiunea noastră și a viza o anumită țară - este o strategie de a crea conflicte și confruntare pentru a-i limita”

China și-a modernizat rapid armata și a căutat să-și extindă influența în regiune, semnând recent un acord de securitate cu Insulele Solomon, despre care mulți se tem că ar putea duce la amplasarea unei baze navale chineze în Pacific, și deschizând teren unui proiect de extindere a portului din Cambodgia care ar putea oferi Beijingului un punct de sprijin în Golful Thailandei.

Anul trecut, oficialii americani au acuzat China că a testat o rachetă hipersonică, o armă mai greu de contracarat pentru sistemele de apărare antirachetă, dar China a insistat că a fost un „test de rutină al unei nave spațiale”. Răspunzând însă la o întrebare despre testul respectiv, Wei a fost aproape de a admite că este vorba de o rachetă hipersonică, spunând: „În ceea ce privește armele hipersonice, multe țări dezvoltă arme și cred că nu este nicio surpriză că China face acest lucru. .”

„China își va dezvolta armata”, a adăugat el. „Cred că este firesc.”

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat luna trecută că China reprezintă „cea mai serioasă provocare pe termen lung pentru ordinea internațională” cu pretențiile sale asupra Taiwanului și prin eforturile de a domina strategic Marea Chinei de Sud.