Norvegia va returna elicopterele militare NH90 pe care le-a comandat de la consorţiul NHIndustries (condus de Airbus din Europa) pentru că fie sunt nefiabile, fie au fost livrate cu întârziere, au declarat ministrul Apărării şi şeful armatei.

NHI NH90TTH CaimanFoto: Hotnews

Oslo a declarat că va solicita, de asemenea, rambursarea a 5 miliarde de coroane (523 de milioane de dolari) plus dobânzi şi alte costuri de la NHIndustries, care este deţinută de Airbus Helicopters, Leonardo din Italia şi Fokker Aerostructures din Ţările de Jos, potrivit news.ro

”Indiferent câte ore lucrează tehnicienii noştri şi câte piese comandăm, nu vom face niciodată ca NH90 să fie capabil să îndeplinească cerinţele forţelor armate norvegiene”, a declarat ministrul Apărării, Bjoern Arild Gram, într-o conferinţă de presă.

Consorţiul de elicoptere a declarat că este ”extrem de dezamăgit” de decizie.

”NHIndustries consideră că această încetare este neîntemeiată din punct de vedere legal”, se arată într-un comunicat. Acesta a spus că nu i s-a oferit posibilitatea de a discuta cea mai recentă propunere făcută pentru a îmbunătăţi disponibilitatea NH90 în Norvegia sau pentru a aborda cerinţele specifice norvegiene.

Acţiunile Airbus au scăzut vineri cu puţin peste 1% în urma informaţiilor.

Contractul iniţial pentru 14 elicoptere a fost semnat în 2001, dar Norvegia a primit doar opt, a spus ministerul.

”Avem un elicopter care nu funcţionează aşa cum ar trebui”, a declarat generalul Eirik Kristoffersen, şeful forţelor armate din Norvegia. Cu toate acestea, NHIndustries a declarat că a livrat 13 din 14, iar al paisprezecelea era gata de acceptare, ceea ce înseamnă că ”eram aproape de finalizarea domeniului principal al contractului iniţial”.