China va ''lupta până la capăt'' pentru a împiedica Taiwanul să-şi declare independenţa, a declarat duminică ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Beijing şi Washington cu privire la acest subiect, relatează AFP, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

''Vom lupta cu orice preţ şi ne vom lupta până la capăt. Aceasta este singura opţiune pentru China'', a declarat Wei Fenghe la forumul de securitate "Dialogul Shangri-la'' organizat la Singapore.

''Cei care urmăresc independenţa Taiwanului cu scopul de a diviza China cu siguranţă nu îşi vor atinge scopurile'', a subliniat el. ''Nimeni nu ar trebui să subestimeze niciodată determinarea şi capacitatea forţelor armate chineze de a-şi salvgarda integritatea teritorială'', a menţionat ministrul chinez.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a considerat sâmbătă activitatea militară a Chinei în apropierea Taiwanului ca fiind "provocatoare şi destabilizatoare", la o zi după ce omologul său chinez l-a avertizat că Beijingul "nu va ezita să intre în război" dacă insula îşi declară independenţa, notează AFP.

China consideră că această insulă cu 24 de milioane de locuitori este una dintre provinciile sale istorice, chiar dacă nu o controlează, şi a crescut presiunea asupra Taipeiului în ultimii ani, de exemplu prin campanii de incursiuni în Zona de apărare aeriană a Taiwanului.