Coreea de Nord a numit pentru prima dată o femeie, Choe Son Hui, în postul de ministru al Afacerilor Externe, a relatat sâmbătă presa oficială, într-un moment în care Phenianul îşi continuă testele de armament şi ignoră apelurile la negocieri ale SUA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Choe Son Hui, fost vice-ministru al Afacerilor Externe, a fost desemnată să conducă diplomaţia nord-coreeană în cadrul unei reuniuni a partidului unic, prezidată de liderul Kim Jong Un, transmit AFP și Agerpres.

Ea îl înlocuieşte pe Ri Son Gwon, un fost oficial militar adept al unei linii dure care a condus negocierile cu Coreea de Sud.

Diplomat de carieră care vorbeşte fluent engleza, Choe Son Hui a fost o consilieră apropiată a lui Kim Jong Un în timpul negocierilor din dosarul nuclear cu SUA şi l-a însoţit pe liderul nord-coreean la summiturile cu fostul preşedinte american Donald Trump.

Ea a ţinut o sesiune rară de întrebări şi răspunsuri cu jurnalişti în timpul nopţii în care summitul de la Hanoi din februarie 2019 dintre cei doi lideri a eşuat. Ea a aruncat atunci vina asupra Washingtonului. "Cred că SUA au ratat o ocazie de aur respingând propunerile noastre", a afirmat ea.

De atunci, diplomaţia dintre Phenian şi Washington este în impas. Regimul nord-coreean nu a răspuns în ultimele luni la ofertele Washingtonului de revenire la masa negocierilor. Coreea de Nord, care deţine arma nucleară, desfăşoară de la începutul anului o serie de teste de armament, în special cu o rachetă balistică intercontinentală, pentru prima dată după 2017.

Oficiali americani şi sud-coreeni au avertizat că regimul lui Kim Jong Un ar putea efectua un test nuclear. Marţi, Wendy Sherman, secretar de stat adjunct al SUA, a atras atenţia că va exista un răspuns "rapid şi energic" dacă Phenianul ar efectua ceea ce ar fi un al şaptelea test de acest tip.