Rusia și China au inaugurat vineri primul pod rutier transfrontalier în Orientul Îndepărtat, în speranța de a stimula și mai mult comerțul, în timp ce Moscova se confruntă cu sancțiuni occidentale drastice impuse din cauza acțiunilor sale în Ucraina, relatează Sky News și The Moscow Times.

Primul pod rutier între Rusia și ChinaFoto: Handout / AFP / Profimedia

Prietenia dintre Rusia și China se întărește după inaugurarea de vineri a podului care leagă orașul rusesc Blagoveșcensk de orașul chinez Heihe, de peste râul Amur.

Primul pod rutier dintre Rusia și China are o lungime de un kilometru și a costat 19 miliarde de ruble, echivalentul a 300 milioane de euro, potrivit agenției de presă RIA.

Potrivit Interfax, majoritatea fondurilor au fost alocate de Rusia.

În timpul ceremoniei de deschidere a podului, a cărui structură a fost vopsită în roşu şi alb, camioane rusești și chinezești au traversat podul într-o ploaie de artificii colorate.

Urmează un pod feroviar

Iuri Trutnev, unul dintre vicepreședinții guvernului rus, a subliniat că podul are o semnificație simbolică de consolidare a prieteniei dintre Rusia și China, potrivit Reuters.

Un nou pod tot peste râul Amur, care leagă infrastructura de cale ferată din Rusia cu cea a Chinei, ar putea fi inaugurat în luna august.

Între timp, restricțiile COVID-19 din China limitează circulația pe podul Blagoveșcensk-Heihe.

„Cerințele mari din partea chineză ne limitează pentru moment. Cu toate acestea, astăzi marcăm începutul unor legături de transport stabile între țările noastre”, a declarat Yekaterina Kireeva, oficial înalt pentru dezvoltare economică din regiunea Amur, pentru Interfax.

Autoritățile ruse au declarat că podul va apropia Moscova și Beijingul prin stimularea comerțului, după ce au anunțat un parteneriat „fără limite" în februarie, cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.