China „nu va ezita să înceapă un război” dacă Taiwanul își va declara independența, a avertizat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, după o întâlnire între ministrul chinez și omologul său american la Singapore, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Dacă cineva îndrăznește să separe Taiwanul de China, armata chineză nu va ezita nicio clipă să înceapă un război, oricare ar fi costul”, a spus Wu Qian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării chinez, citându-l pe Wei Fenghe.

Cei doi omologi s-au întâlnit vineri pentru primele discuții în persoană de la începutul administrației președintelui Joe Biden, încercând să se asigure că tensiunile ample dintre cele două țări nu se vor transforma în neînțelegeri militare, au spus oficialii.

Relațiile dintre China și Statele Unite au fost tensionate, cele două mari economii având neînțelegeri pe mai multe teme, de la Taiwan și drepturile omului până la activitatea militară a Chinei din Marea Chinei de Sud.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul chinez al Apărării naționale, generalul Wei Fenghe, s-au întâlnit la Singapore în marginea Dialogului Shangri-La. Anterior, cei doi vorbiseră telefonic în aprilie.

Înainte de întâlnire, un înalt oficial american a spus că se va pune accentul pe încercarea de a stabili o serie de bariere de protecție în relația tensionată dintre cele două țări.

Presa chineză a mai spus că Beijingul va folosi întâlnirea pentru a discuta despre cooperarea cu Statele Unite.

Dar întâlnirea va atinge probabil o serie de probleme în care cele două țări nu sunt de acord, de la suveranitatea Taiwanului până la invazia Rusiei în Ucraina.

China, care revendică Taiwanul democratic ca fiind propriul său teritoriu, a intensificat activitatea militară în apropierea insulei în ultimii doi ani, răspunzând la ceea ce numește complicitatea dintre Taipei și Washington.

Luna trecută, Biden a spus că Statele Unite se vor implica militar dacă China ar ataca Taiwanul, deși administrația a clarificat de atunci că politica SUA în această problemă nu s-a schimbat și Washingtonul nu sprijină independența Taiwanului.