O oprire de cel puţin trei săptămâni la Freeport LNG, operatorul uneia dintre cele mai mari fabrici de export din SUA care produce gaze naturale lichefiate (GNL), este de aşteptat să întârzie livrările către Europa, îngreunând eforturile continentului de a renunţa la gazele ruseşti, transmit Reuters și news.ro.

Conducta de gazFoto: IGEDC

Oprirea activităţii fabricii, care furnizează aproximativ 20% din capacitatea de procesare a GNL din SUA, a început miercuri cu o explozie la instalaţia de pe Coasta Golfului Texas.

Explozia i-a alarmat pe cumpărătorii de gaze, care se confruntă deja cu reducerea achiziţiilor din Rusia şi cu creşterea cererii în Asia.

În trecut, fabrica trimitea cele mai multe încărcături în Japonia şi Coreea de Sud, dar acum întreruperea va afecta Europa, care a atras mărfurile americane din est ca urmare a preţurilor mai mari.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, acţiune pe care Moscova o numeşte ”operaţiune militară specială”, a mutat fluxuri de gaze destinate Asiei către Europa.

O oprire de trei săptămâni va însemna pierderea a aproximativ 13-15 transporturi, deşi Europa ar trebui să poată compensa pierderile apelând la stocuri.

Dar există riscul ca oprirea să se prelungească pe o perioadă mai lungă, au spus analiştii.

O întrerupere de cel puţin trei săptămâni înseamnă o pierdere de aproximativ 940.000 de tone de GNL. Dacă se ia în considerare o cantitate medie a unui transport de aproximativ 70.000 de tone, înseamnă aproximativ 13 transporturi”, a spus Alex Froley, analist pentru GNL la firma de informaţii ICIS.

Întreruperea coincide cu lucrările de întreţinere a Nord Stream 1 şi cu unele măsuri de întreţinere din Norvegia; cu toate acestea, piaţa ar putea fi capabilă să facă faţă prin retragerea unor volume din stocuri, a spus o persoană familiarizată cu piaţa.