Asaltul Capitoliului a fost "punctul culminant al unei tentative de lovitură de stat", a afirmat joi şeful unei comisii de anchetă parlamentară, prezentând primele concluzii cu privire la rolul lui Donald Trump în atacul de la 6 ianuarie 2021, scrie AFP.

Sustinatorii lui Trump la CapitoliuFoto: Captura video

În acea zi, protestatarii au luat cu asalt sediul Congresului american după "încurajările" fostului preşedinte, a spus Bennie Thompson.

Reamintim că procurorii federali au afirmat atunci într-un document judiciar că protestatarii au urmărit "să captureze şi să asasineze oficiali aleşi".

Poziţia procurorilor este cuprinsă într-un document prin care i se cere unui judecător reţinerea lui Jacob Chansley, bărbatul din Arizona şi adeptul teoriei conspiraţiei QAnon care a fost fotografiat, purtând o căciulă cu coarne de bizon, în biroul vicepreşedintelui Mike Pence din clădirea Senatului SUA.

Acest memoriu pentru reţinere, scris de avocaţi ai Departamentului de Justiţie din Arizona, oferă detalii despre ancheta FBI asupra lui Chansley, dezvăluind că el a lăsat un mesaj scris pentru Pence prin care ameninţa că "este doar o chestiune de timp" până "se va face dreptate".

"Probe solide, inclusiv propriile cuvinte şi acţiuni ale lui Chansley la Capitoliu, susţin că intenţia protestatarilor de la Capitoliu era de a captura şi asasina oficiali aleşi în guvernul Statelor Unite", scriu procurorii. Avocatul public care îl reprezintă pe Chansley nu a putut fi contactat deocamdată pentru a comenta informaţia, explică Reuters.

Departamentul de Justiţie a deschis zeci de procese penale în legătură cu protestele violente de la Capitoliu, când susţinători ai lui Trump au invadat clădirea, au vandalizat birouri şi, în unele cazuri, au atacat poliţişti.