​Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat pe contul său de Twitter că a purtat o discuție telefonică cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

Josep BorrellFoto: - / Xinhua News / Profimedia

„L-am sunat pe președintele Vucic. Avem de rezolvat probleme importante pentru Uniunea Europeană și Balcanii de Vest. Doresc să contez pe Serbia, în calitate de stat candidat la UE și partener sincer și de încredere pe baza principiilor și valorilor comune, securității și prosperității” - a postat Borrell, adăugând că a discutat cu Vucic și despre probleme regionale, inclusiv despre situația din Bosnia și Herțegovina și viitoarele alegeri din această țară.

UE așteaptă ca Serbia să nu își consolideze relațiile cu Rusia, declară purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene

„Uniunea Europeană așteaptă ca Serbia, în calitate de stat candidat la UE, să nu își consolideze relațiile cu Rusia în timpul agresiunii nejustificate din Ucraina” - a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, referindu-se la anularea vizitei șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, la Belgrad.

Stano a salutat deciziile Bulgariei, Macedoniei de Nord și Muntenegrului de a nu permite avionului Federației Ruse să survoleze spațiul lor aerian, apreciind că este vorba de o aplicare consecventă a sancțiunilor și de „armonizare deplină cu politica europeană de securitate”.

Peter Stano a subliniat că după discuția telefonică dintre șeful diplomației europene, Josep Borrell, cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, „UE dorește să conteze pe Serbia, în calitate de stat candidat și partener sincer și de încredere”.

Potrivit lui Stano, „sancțiunile UE impuse Rusiei reprezintă o poziție politică și etică față de încălcarea Cartei ONU și dreptului internațional”.

Referindu-se la declarațiile lui Lavrov privind măsurile pe care Moscova le-ar putea adopta ca răspuns la interzicerea zborului, Stano a apreciat că este vorba de amenințări inadecvate din partea cuiva care se află pe lista sancțiunilor UE.

„Lavrov se află pe această listă deoarece este un vocal promotor al agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, al acțiunilor care subminează integritatea, suveranitatea și independența Ucrainei” - a declarat Stano, amintind că sancțiunile presupun și interzicerea călătoriilor în statele UE și în statele care au aderat la aceste sancțiuni.

„UE așteaptă de la statele candidate, inclusiv Serbia, să-și armonizeze progresiv politica față de statele terțe cu politica și pozițiile adoptate de UE, inclusiv când este vorba de sancțiuni” - a subliniat Stano.

Sursa: postul sârb b92.net, preluat de agenția Rador