Preşedintele rus Vladimir Putin nu va susţine în acestă lună tradiţionalul său dialog anual televizat denumit "Linia directă" cu poporul, în cursul căruia răspunde în direct la întrebări (evident, selectate dinainte de Kremlin) din partea publicului, aşa cum a făcut-o în decursul mai multor ani, transmit DPA şi Interfax, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Pregătirile sunt în curs, dar încă nu s-a stabilit o dată concretă pentru acest eveniment, a afirmat Peskov, excluzând posibilitatea ca acest show televizat să aibă loc luna aceasta.

Dialogul lui Putin în direct cu populaţia rusă se desfăşoară în mod tradiţional, din 2017, în luna iunie, cu o singură excepţie, în 2020, primul an al pandemiei de COVID-19.

Peskov afirmase săptămâna trecută că "Linia directă" cu poporul ar putea avea loc la scurt timp după Forumul economic internaţional de la Sankt-Petersburg, preconizat pentru mijlocul lunii iunie, aminteşte DPA, potrivit Agerpres.

Ce este "linia directă"

"Linia directă" este un program de o oră în care ruşii obişnuiţi îşi pot exprima preocupările personale în dialog cu şeful statului.

Acest maraton TV îi oferă lui Putin o oportunitate de a se prezenta populaţiei drept o figură paternă grijulie. De obicei, le promite cetăţenilor care i se adresează că le va rezolva problemele - fie că este vorba de plăţi restante la salarii, reparaţii de drumuri sau o conexiune lipsă la reţeaua de alimentare cu gaze. Unii telespectatori din trecut au pus şi întrebări politice, dar toate întrebările sunt dinainte selectate de către Kremlin.

Deocamdată nu se ştie dacă amânarea tradiţionalului "dialog în direct" cu poporul are legătură cu invazia Rusiei în Ucraina, numită de Moscova "operaţiune specială militară", în care armata rusă înregistrează progrese mult mai slabe decât se anticipa.

De altfel, Putin a apărut mai rar în public de când a declanșat războiul în Ucraina, în 24 februarie.