Tatăl unei fetițe de 10 ani care a fost ucisă în carnagiul de la școala primară din Uvalde, Texas, și un angajat al școlii au făcut primii pași care ar putea duce la un proces împotriva Daniel Defense, compania care a fabricat arma semiautomată cu care un adolescent a ucis 19 copii și doi profesori, scrie Reuters.

Tragedie în Uvalde, după o crimă în masă la o școală primarăFoto: allison dinner / AFP / Profimedia

Avocații lui Alfred Garza, tatăl lui Amerie Jo Garza, o fetiță de 10 ani ucisă la Robb Elementary School din Uvalde, au cerut într-o scrisoare fabricantului de arme Daniel Defense să ofere informații despre politica sa de marketing în privința copiilor și adolescenților.

„Vă solicităm să ne furnizați aceste informații acum, pentru a ca domnul Garza să nu fie nevoit să deschidă un proces pentru a le obține”, se arată în documentul citat.

Până acum, nu a fost anunțat niciun proces împotriva companiei în legătură cu masacrul din Uvalde.

Salvador Ramos, 18 ani, autorul masacrului, și-a cumpărat legal prima armă pe 17 mai, când a împlinit 18 ani.

Fabricanții de arme din SUA, în general protejați prin lege împotriva proceselor

Josh Koskoff, avocatul lui Alfred Garza, a avut un proces similar în urma masacrului de la școala din Sandy Hook din Connecticut, unde în decembrie 2012 au fost ucise 32 de persoane, între care 26 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani. Procesul a dus la o înțelegere cu fabricantul de arme Remington, în luna februarie, pentru despăgubiri de 73 de milioane de dolari. A fost primul acord semnificativ - după un atac armat în masă cu un fabricant de arme, aceste companii fiind protejate împotriva proceselor de o lege federală.

Avocatul a declarat pentru Reuters că va aplica ceea ce a învățat din cazul „Sandy Hook”, concentrându-se pe marketingul adresat copiilor și adolescenților și pe plasarea de produse în jocurile video de tip shooter.

„În ziua în care a împlinit 18 ani, agresorul știa exact ce armă își cumpără”, a spusKoskoff.

Într-o acțiune separată, Emilia Marin, angajată a școlii din Uvalde, a depus o cerere la un tribunal din Texas, încercând să oblige compania Daniel Defense să predea documente legate tot de politica de marketing.

Fabricanții de arme sunt în general protejați împotriva proceselor pentru folosirea în scop criminal a armelor lor de o lege federală - Legea de Protejare a Comerțului Legal cu Arme (PLCAA).

Totuși, în 2019, Curtea Supremă din Connecticut a decis că fabricantul Remington Arms poate fi dat în judecată de familiile victimelor de la școala Sandy Hook, prin excepție de la PLCAA, deoarece compania ar fi încălcat legile statului privind marketingul.

În 24 mai, 19 copii - cu vârste cuprinse între nouă și 11 ani - și doi profesori au murit la școala primară Robb, când un adolescent i-a împușcat, aruncând din nou America în coșmarul atacurilor armate din școli.