Poliţia din Vietnam a arestat, pentru prima dată, un proprietar de urs și a confiscat o cantitate record de câteva sute de sticle cu bilă de urs, o substanţă utilizată în medicina tradiţională, a anunţat o organizaţie pentru protecţia faunei sălbatice, citată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Poliția din Hanoi a arestat un bărbat din suburbia Phuc Tho, unde se află mai multe ferme de urși, în timp ce transporta 350 de sticle cu lichid biliar. Aceasta ar fi cea mai mare captură de bilă de urs din Vietnam, conform fundaţiei Educaţie pentru Natură din Hanoi.

"Este prima dată când un proprietar de urs din Hanoi este arestat şi cercetat penal pentru transportul ilegal şi comerţul cu bilă de urs", a declarat directorul adjunct al fundaţiei, Bui Thi Ha, citat într-un comunicat.

Bărbatul arestat deținea șapte urși și a fost prins transportând sticlele în mașină, dar nu se știe care era destinația bilei de urs.

Jumătate din numărul urșilor din Vietnam, ținuți în cuști

Conform sursei citate, pe proprietăți din Hanoi ar fi ținuți în cuști aproape 150 de urşi, ceea ce reprezintă jumătate din numărul urşilor din Vietnam.

În Vietnam și China, urșii sunt exploatați în ferme, medicina tradiţională vietnameză şi chineză atribuind bilei de urs puteri vindecătoare pentru boli precum cancerul.

Bila de urs, produsă în ficat și depozitată în vezica biliară, a fost folosită în mod tradițional de medicina din China timp de sute de ani și are un preț mare pe piața internațională ilegală.

Vietnamul este un centru major de comerț ilegal cu animale sălbatice, iar urșii sunt ținuți pentru a drena bila din vezica biliară pentru a fi utilizată în medicina tradițională.

Autoritățile au interzis extracția bilei în Vietnam în 2005, dar fermelor de urși li s-a permis să păstreze animalele pe care le aveau deja.

Cei condamnați pentru extragerea bilei riscă pedepse cu închisoare de până la cinci ani.