Zeci de deţinuţi din închisoarea din Cremona din nordul Italiei au dat foc celulelor, protestând faţă de retragerea unui medicament psihotrop care era administrat dependenţilor de droguri şi persoanelor cu tulburări psihice şi care în închisoare „era folosit ca monedă de schimb”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alarma a fost dată vineri în jurul orei locale 22:00 (20:00 GMT), când mai mulţi deţinuţi au dat foc cearşafurilor şi saltelelor din celule, iar flăcările şi fumul s-au extins imediat, iar conducerea penitenciarului a decis evacuarea totală a două etaje, în timp ce forţele de ordine au întărit măsurile de securitate în întreaga închisoare, scrie Agerpres, citând EFE.

Incendiul - care nu s-a soldat cu victime - a fost stins de pompieri după câteva ore bune.

Focul a fost declanșat de către deținuți în semn de protest pentru suspendarea unui medicament care era administrat dependenţilor de droguri şi persoanelor cu tulburări psihice şi care în închisoare „era folosit ca monedă de schimb”, potrivit sindicatului poliţiei penitenciarelor Uilpa.

Autorităţile sanitare din închisoarea din Cremona au decis să înlocuiască medicamentul psihotrop folosit până atunci cu un altul, fapt care a declanşat revolta deţinuţilor.

Secretarul general al Uilpa, Gennarino De Fazio, a acuzat că, de trei ani, Poliţia Penitenciarelor nu are un comandant şi a vorbit despre o gestionare globală a penitenciarelor „care se caracterizează prin tulburări continue”.

De Fazio a mai atras atenţia şi asupra faptului că, „de prea multă vreme, în închisori este un adevărat infern, uneori, ca în cazul Cremona, nu doar la nivel metaforic” şi asupra „gravei disfuncţionalităţi a sistemului care nu poate fi abordată doar cu mijloace administrative, ci sunt necesare intervenţii din partea politicului, a Ministerului Justiţiei şi a guvernului”.