Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a pus sâmbătă protestele recente din Iran pe seama „dușmanilor" străini care încearcă să răstoarne guvernul din Republica Islamică, transmite Reuters.

Ayatollahul Khamenei, liderul suprem al IranuluiFoto: Iranian Supreme Leader'S Office / Zuma Press / Profimedia

De asemenea, a spus el, inamicii duc un „război psihologic" împotriva Iranului, acuzându-l de piraterie pentru că a sechestrat două nave grecești după ce Statele Unite au confiscat petrol iranian de pe un tanker.

„Astăzi, cea mai importantă speranță a dușmanilor de a lovi țara se bazează pe protestele populare", a declarat Khamenei, referindu-se la protestele ce țin de o săptămână din cauza prăbușirii unei clădiri în sud-vestul Iranului luna trecută, când au murit 37 de persoane.

„Dar calculul inamicilor este la fel de greșit ca multe altele anterioare", a spus el într-un discurs televizat cu ocazia celei de-a 33-a aniversări a morții liderului revoluției islamice din Iran, ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Autoritățile au pus prăbușirea clădirii rezidențiale și comerciale de 10 etaje din Abadan pe seama corupției locale și a siguranței laxe și au declarat că 13 persoane, inclusiv primari și alți oficiali, au fost arestate până în prezent pentru încălcări ale normelor de construcție.

Proteste inclusiv contra lui Ali Khamenei

Cu toate acestea, protestatarii spun că dezastrul a fost cauzat de neglijența guvernului și de corupția înrădăcinată și au scandat sloganuri împotriva oficialilor, inclusiv a lui Khamenei.

Locuitorii din Iran au raportat întreruperea serviciilor de internet, o încercare aparentă de a opri utilizarea rețelelor de socializare pentru organizarea de mitinguri și difuzarea de videoclipuri.

Autoritățile au avertizat populația să urmărească doar presa oficială și să evite „zvonurile" din mediile sociale.

Statele Unite, care au impus sancțiuni dure împotriva Iranului, au confiscat încărcătura de petrol iranian de pe nava Pegas, sub pavilion iranian, pe care Grecia a sechestrat-o în largul coastelor sale în aprilie.

Teheranul a ripostat prin sechestrarea a două nave grecești la 27 mai.

Dar, a spus Khamenei, presa mondială acuză Iranul de piraterie: „Cine este pirat aici? Voi ne-ați furat petrolul. L-am luat înapoi de la voi. A lua înapoi un bun furat nu înseamnă furt".