Moda scandalurilor sexuale revine in America. Dupa Monicagate sau Madamgate si dupa ce John McCain a scapat ca prin urechile acului de acuzatiile de adulter cu o apropiata a republicanilor, guvernatorul statului New York, Eliot Spitzer, a ajuns personajul central al unei povesti de budoar cu iz penal. Escapada celui mai important politician din New York este insa departe de a ramane doar o alta aventura a unui oficial american, incheiata cu scuzele publice, turnarea de cenusa in cap si un divort de milioane de dolari. Caci implicatiile povestii sunt mult mai profunde iar prostituata bruneta, cunoscuta sub numele de Kristen, la care a apelat Spitzer ar putea sa incurce inclusiv planurile democratilor de a ajunge la Casa Alba.

De la Eliot Ness la Clientul nr. 9

Eliot Spitzer a ajuns sa conduca statul New York dupa ce ani de zile se luptase cu infractorii din pozitia de procuror. Cel denumit Eliot Ness pentru darzenia cu care urmarea baietii rai (inclusiv proxeneti si traficanti de carne vie) a devenit candidatul firesc al Partidului Democrat pentru fotoliul de guvernator al statului New York. Un val de entuziasm popular l-a adus la putere pe "Seriful de pe Wall Street" in 2006, iar victoria sa cu aproape 70% din voturi anunta o guvernare plina de succese. Spitzer fusese creditat recent cu sanse reale de a candida ca vicepresedinte al lui Barack Obama pentru Casa Alba, iar o serie de comentatori sustineau ca politicianul educat la Harvard si Princeton ar fi avut mari sanse sa ajunga apoi primul presedinte evreu al Americii.

N-a fost insa sa fie asa. O serie de scandaluri politice au erodat in ultimul an imaginea lui Spitzer, care a pierdut treptat suportul popular, iar aventura sa cu prostituata de lux a aruncat la cosul de gunoi al istoriei o cariera ce se anunta promitatoare. Scandalul este insa departe de a se fi incheiat. Caci cei 5.500 de dolari pe care Eliot Spitzer i-a platit prostituatei la hotelul Mayflower din DC, plus alte cateva mii cheltuite cu dame de companie in ultimii ani (80.000 de dolari, potrivit AP), ii vor costa inzecit pe democrati, iar aventura sa ar putea afecta chiar sansele candidatului partidului la fotoliul de lider al Statelor Unite. Clientul nr. 9, cum este cunoscut acum Spitzer in dosarele FBI, este o bomba cu ceas in partid.

Democratii, la rascruce

Unitatea partidului, afectata oricum de lupta electorala pe viata si pe moarte dintre senatorul de Illinois si fosta Prima Doamna a Americii, sufera acum o noua lovitura. Cat de importanta va fi aceasta in economia finala, ramane sa vedem la alegerile din 4 noiembrie. Unii analisti au incercat chiar sa faca o paralela intre faimosul Monicagate si actualul Hookergate. Comparatia insa nu tine. In primul rand, Eliot Spitzer nu e Bill Clinton. Nici din punctul de vedere al puterii politice si nici din cel al suportului popular. In plin proces de suspendare, Clinton beneficia de o popularitate impresionanta, care a crescut constant pe masura ce detalii picante ale relatiei cu fosta sa interna ajungeau la urechile americanilor. Contraatacul democrat, sustinut si de patronul de la Hustler, Larry Flynt, precum si dezvaluirile despre caracterul indoielnic al principalilor acuzatori republicani (aduse la lumina cu contributia unui ziarist de origine romana, Dan E. Moldea), au pus punct final procesului ce viza crucificarea lui Bill Clinton.

E putin probabil insa ca Spitzer va beneficia de acelasi sprijin din partea partidului sau. Scandalul a picat intr-un moment prost pentru democrati, ce nu reusesc sa se puna de acord asupra candidatului ce-l va infrunta pe John McCain la scrutinul din noiembrie si continua sa divizeze la nesfarsit formatiunea.

Intuind pericolul real pe care-l reprezinta Spitzer in acest moment, atata Obama cat si Clinton s-au straduit sa stea cat mai departe de aceasta poveste. Niciunul dintre ei nu pare ca doreste ca imaginea sa-i fie afectata de aventurile sexuale ale guvernatorului de New York. Obama nu a pomenit deocamdata nimic despre scandalul dezvaluit in premiera de New York Times, iar Hillary Clinton, ce a primit anul trecut sprijinul declarat al guvernatorului si ar fi prima vizata datorita legaturilor sale politice puternice cu Spitzer, a refuzat sec sa comenteze subiectul. Din speranta a democratilor, Spitzer a devenit un personaj ce trebuie evitat.

Un Watergate pentru Partidul Democrat

Asa cum va fi interesant de urmarit si felul in care republicanii vor profita de aceasta mina de aur electorala oferita de democrati. Este clar ca Partidul Republican va incerca sa valorifice la maximum scandalul, folosindu-l in batalia pentru Administratia de la Washington. Ei i-au solicitat deja demisia lui Spitzer, in timp ce masinaria mediatica a conservatorilor a redeschis subiectul imoralitatii democratilor. John McCain si echipa sa au primit astfel suficienta munitie de razboi pentru a ataca tabara democrata si important pentru ei va fi cum vor reusi sa transfere asupra intregului Partid Democrat greselile de neiertat facute de Eliot Spitzer.

Hookergate nu are nimic din Monicagate. Ar putea insa deveni, pastrand bineinteles proportile, un Watergate cu consecinte dramatice pentru democrati.

UPDATE: Eliot Spitzer a anuntat miercuri ca renunta la functie, adjunctul sau, David Paterson, urmand sa duca la capat restul mandatului de guvernator.