China a declarat miercuri că nu are "nicio intenție de a concura" cu alte țări pentru influență în Pacificul de Sud, în timp ce șeful diplomației Wang Yi și omologul său australian Penny Wong au început simultan turnee de promovare, potrivit AFP.

Wang YiFoto: STEPHEN SHAVER / UPI / Profimedia

Într-o declarație emisă de ambasada chineză din Canberra, Beijingul a declarat că "nu urmărește să obțină drepturi exclusive" în regiune și nici nu "concurează cu alții".

Declarația vine în contextul în care Wang Yi continuă un turneu de 10 zile în insulele din Pacific, în timpul căruia China pare să caute un rol mult mai mare în securitatea regională, ceea ce îngrijorează Australia și SUA.

"China respectă legăturile istorice și tradiționale ale Australiei în regiune și există suficient spațiu în vastul Ocean Pacific pentru ca China, Australia și toate insulele să împărtășească pacea, dezvoltarea și prosperitatea", a declarat Beijingul.

Deși nu a reușit să obțină un acord privind securitatea regională, care ar fi conferit Beijingului un rol mai important în domenii sensibile precum poliția și securitatea cibernetică, Wang Yi a încheiat o serie de acorduri în timpul vizitelor sale.

Miercuri, în Vanuatu, el a semnat acorduri de consolidare a legăturilor economice, inclusiv trimiterea de echipe medicale chineze în această țară.

Marți, în Tonga, el a promis sprijin chinez pentru stadioane sportive și proiecte de energie eoliană, potrivit presei de stat, în timp ce a semnat o serie de acorduri privind prevenirea și atenuarea dezastrelor, agricultura, pescuitul și sănătatea.

El își va încheia turneul din Pacificul de Sud cu o oprire în Papua Noua Guinee, joi și vineri.

Aceste vizite au determinat guvernul australian nou ales să facă și el un turneu în regiune pentru a-și consolida vechile alianțe.

Noul ministru de externe al Australiei, Penny Wong, a sosit miercuri pentru vizite programate în Samoa și Tonga, la doar câteva zile după Wang Yi.

Wong a vizitat deja Japonia - pentru o reuniune a Quadrantului, o alianță formată din Statele Unite, Japonia, India și Australia, care este îngrijorată de influența tot mai mare a Beijingului în regiune - și Fiji.

Dna Wong a declarat că va "reînnoi și consolida legăturile profunde de prietenie și familie ale Australiei" în timpul turneului.

Noul guvern de centru-stânga al Australiei recuperează timpul pierdut, după ce ani de relații cu insulele din Pacific au fost îngreunate de tergiversarea guvernului conservator în ceea ce privește schimbările climatice.

Creșterea nivelului mării reprezintă o amenințare majoră pentru multe națiuni insulare joase din Pacific.

În timpul vizitei sale în Fiji, Wong a declarat că Australia va stabili obiective noi și mai ambițioase în materie de emisii și va încerca să găzduiască împreună cu țările insulare din Pacific o viitoare conferință ONU privind clima.

Ea a promis că nu va mai fi "lipsită de respect" față de națiunile din Pacific și că nu va mai "ignora" apelurile acestora de a acționa în privința schimbărilor climatice.