Președintele american, Joe Biden, s-a întâlnit marți cu șeful băncii centrale americane, Jerome Powell, pentru o întrevedere rară, pe fondul unei inflații în creștere, dar a promis că va păstra independența puternicei Fed, informează AFP.

Presedintele american Joe BidenFoto: Yuri Gripas-Pool via CNP / SplashNews.com / Profimedia

Biden a declarat că dorește să discute cu Powell și cu secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, în Biroul Oval, despre "prioritatea sa cea mai mare: abordarea inflației pentru a face o tranziție de succes de la o economie în redresare la o creștere susținută" și sustenabilă.

Întâlnirea este neobișnuită, deoarece administrația Biden a stat în general departe de această instituție independentă.

Totuși, Joe Biden a dat asigurări, într-o scurtă declarație de presă, că "planul" său de control al prețurilor "începe cu o premisă simplă: respectați Fed, respectați independența Fed".

El a mai spus că membrii băncii centrale sunt "total concentrați" pe controlul prețurilor, care, alături de susținerea ocupării forței de muncă, reprezintă misiunea lor.

Jerome Powell nu a vorbit cu jurnaliștii.

Inflația este un avantaj pentru opoziția republicană, cu câteva luni înainte de alegerile legislative care riscă să-i coste pe democrați majoritatea parlamentară foarte fragilă.

"Indiferent ce spun Biden și democrații, economia este în declin constant sub supravegherea lor, în timp ce familiile se luptă să își permită orice, de la benzină la alimente", a comentat marți președinta Comitetului Național Republican (RNC), Ronna McDaniel.

Potrivit unui sondaj realizat între 25 aprilie și 1 mai de către Pew Research Institute, 70% dintre americani consideră că inflația este o problemă foarte importantă, o proporție mult mai mare decât în cazul celorlalte preocupări ale acestora (costurile asistenței medicale, criminalitatea și violența armată).

Sondajul a fost realizat totuți înainte de atacul armat dintr-o școală din Texas care a șocat America și a reaprins dezbaterea despre arme, o temă care ar putea aduce acum voturi democraților.