Serghei Gaidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, spune că trupele rusești controlează acum cea mai mare parte a orașului Severodonețk - dar a respins sugestiile că trupele ucrainene din zonă vor fi încercuite, potrivit CNN.

Tancuri rusestiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

"Comunicăm în mod constant", a declarat el. "Există o oportunitate de a manevra, așa că militarii ucraineni țin acum cu calm apărarea pe pozițiile pe care le ocupă acum. Orașul în acest stadiu are 90% din case avariate. Dintre acestea, 60% sunt aproape imposibil de restaurat. Iar toată infrastructura critică este complet distrusă", a declarat Gaidai.

„Acum nu există nicio posibilitate de a părăsi Severodonețk. Este foarte riscant și șansele sunt foarte mici de a scăpa efectiv [nevătămați]. Prin urmare, pur și simplu nu are rost să riscăm viețile oamenilor", mai spune acesta.

Gaidai a adăugat că obiectivul rușilor este de a înconjura toate trupele ucrainene. „Bineînțeles, ei ar dori să captureze întreaga regiune Luhansk mult mai repede. Sau pur și simplu să taie traseul "Lîșîceansk - Bakhmut" sau să captureze Severodonețk cât mai curând posibil. Dar ei nu reușesc să captureze întreaga zonă".

Dacă forțele rusești vor prelua controlul asupra Severodonețkului, orașul vecin Lîșîceansk va fi singura zonă urbană de orice dimensiune din Luhansk care va rămâne sub control ucrainean.

____