Refugiaţii de război din Ucraina urmează să fie mutaţi din hotelurile de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre în centre de primire înainte de începutul sezonului estival, potrivit guvernului de la Sofia, citat de DPA și Agerpres.

Hoteluri de la Nisipurile de Aur din BulgariaFoto: DreamsTime

„Bulgaria nu îşi mai permite să întreţină cetăţeni ucraineni în hotelurile de pe plajă", a explicat viceprim-ministrul Kalina Konstantinova într-un mesaj video luni noapte.

Relocarea urmează să înceapă în următoarele zile. Potrivit autorităţilor, aproximativ 90.000 de persoane din Ucraina au rămas în această ţară din UE. Sezonul turistic la Marea Neagră începe în prima jumătate a lunii iunie.

Mulţi refugiaţi au refuzat până acum să se mute din hoteluri în case de vacanţă administrate de stat în interiorul tarii. Mulţi se tem că ar putea să nu existe servicii de îngrijire medicală sau magazine în staţiunile de vacanţă propuse de guvern, unele izolate.

Potrivit presei bulgare, doar 500 de refugiaţi au folosit această posibilitate.

Bulgaria este în principal o ţară de tranzit pentru refugiaţii de război din Ucraina, care în primul rând se duc în Europa Centrală.

De la începutul războiului la sfârşitul lunii februarie, aproximativ 300.000 de persoane au intrat în ţară. Potrivit cifrelor oficiale publicate luni, 90.365 de refugiaţi au rămas în Bulgaria. Ei sunt cazaţi în hoteluri, dar şi în particular la prieteni, rude şi voluntari.

(foto articol © Dechev | Dreamstime.com)

-------------