O scriitoare americancă în vârstă de 71 de ani, autoare a unui eseu intitulat „Cum să-ți ucizi soțul”, a fost găsită vinovată de către o instanță din Portland pentru omorârea soțului ei, pe care l-ar fi împușcat în urmă cu patru ani, scrie The Guardian.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

După ce a deliberat timp de două zile, instanța a găsit-o vinovată pe Nancy Crampton Brophy pentru crimă de gradul doi, iar decizia de condamnare ar urma să fie pronunțată în 13 iunie.

Scriitoarea este acuzată că în 2 iunie 2018 și-au ucis soțul, Daniel Brophy, un bucătar în vârstă de 63 de ani, în timp ce acesta se pregătea de lucru la Institutul Culinar din Oregon.

Femeia se află în arest din septembrie 2018, iar la aflarea verdictului instanței, în sala de judecată aglomerată din comitatul Multnomah, nu a avut nicio reacție vizibilă, scrie The Guardian. Lisa Maxfield, unul dintre avocații scriitoarei, a spus că apărătorii ei nu vor ataca decizia instanței.

„Cum să-ți ucizi soțul”

În 2011, femeia a scris un eseu intitulat „Cum să-ți ucizi soțul”, în care explică în detaliu diferite metode pentru comiterea unei crime imposibil de elucidat. Eseul a fost invocat în proces de către un procuror, însă în cele din urmă judecătorul l-a exclus ca probă pe motiv că a fost scris cu mult înainte.

În eseul său, femeia enumera printre posibilele motive ale unei crime aspectele financiare, minciuna, infidelitatea. Ea vorbea și despre eventuale arme ale crimei - cuțitele, cu „sânge pretutindeni”, otrava, „considerată arma unei femei”, prea ușor de depistat, și pistoalele, „zgomotoase, necesitând o anumită îndemânare”.

Procurorii au arătat în fața instanței că scriitoarea ar fi fost motivată de probleme financiare și de o poliță de asigurare de viață, însă Crampton Brophy a susținut că nu a avut niciun motiv să-și ucidă soțul, iar problemele lor financiare fuseseră în mare parte rezolvate prin încasarea unei părți a banilor dintr-un fond de pensii.

Scriitoarea a deținut același model de armă folosit pentru uciderea soțului său și a fost filmată de camere de supraveghere în timp ce conducea către și dinspre institutul culinar la care a lucrat soțul ei, conform relatărilor din instanță.

Procurorii au arătat că femeia a înlocuit țeava pistolului folosit în atac și apoi l-a aruncat, în timp ce avocații apărării au sugerat că altcineva l-ar fi ucis pe Brophy în timpul unui jaf.