Preşedintele francez Emmanuel Macron va avea joi discuţii cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă să se opună prin veto intrării Finlandei şi Suediei în NATO în plină criză ucraineană, transmite Le Figaro. Întâlnirea va avea loc la ora 11.30 la Paris (9.30 GMT) prin telefon, a precizat preşedinţia franceză, adăugând că Macron se află la Fort de Bregançon, una dintre reşedinţele preşedinţiei de pe Coasta de Azur, unde va sta câteva zile, joi fiind zi de sărbătoare în Franţa.

Emmanuel MacronFoto: Stephane Lemouton / Bestimage / Profimedia

Ankara a avertizat miercuri că nu va fi de acord cu aderarea Suediei şi Finlandei fără a obţine "măsuri concrete" din partea acestora în ceea ce priveşte preocupările sale de securitate, după ce a primit delegaţii de diplomaţi din cele două ţări.

Turcia a deschis o criză în cadrul NATO, din care face parte, prin faptul că s-a opus extinderii organizaţiei la aceste două ţări, care au cerut să adere la alianţă după invazia rusă în Ucraina şi au primit sprijinul majorităţii covârşitoare a statelor membre.

Finlanda, în special, are o frontieră terestră de 1300 km cu Rusia. Turcia acuză ţările nordice, în special Suedia, care are o mare comunitate de exilaţi turci, că adăpostesc militanţi kurzi din PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, pe care îl consideră o organizaţie teroristă.

De asemenea, denunţă prezenţa susţinătorilor predicatorului Fethullah Gülen, pe care îl suspectează că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Ankara le cere acum celor două ţări să "ia măsuri concrete" în ceea ce priveşte "prezenţa organizaţională, financiară şi mediatică a organizaţiilor teroriste", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce şi apropiat al preşedintelui Erdogan.