​Partidul Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) vrea ca ziua de 24 mai să fie declarată sărbătoare naţională, scrie Dnevnik, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Partidul va propune o modificare în acest sens în Codul Muncii, a anunțat deputatul formațiunii Krasimir Vâlcev.

În prezent, Ziua Națională a Bulgariei este la 3 martie, sărbătorită ca Ziua Eliberării datorită semnării la această dată, în anul 1878, a Tratatului de Pace de la San Stefano între Turcia și Rusia.

24 mai este sărbătoare oficială, iar până în urmă cu doi ani, când era partid de guvernământ, GERB și partenerul său de coaliție VMRO au schimbat denumirea sărbătorii în Ziua Sfinților Frați Chiril și Metodiu, a Alfabetului Bulgar, a Educației, a Culturii și a Literaturii Slave, dar până acum nu au pus problema declarării acesteia ca zi națională.

Vâlcev a spus că ieri toată lumea a simțit starea de spirit a oamenilor și a văzut că la data de 24 mai pe străzile orașelor bulgărești sunt „cei mai mulți oameni, zâmbete și flori”.

Colegul său Radoslav Ciolakov a adăugat: „Bulgarii au arătat cu o solemnitate deosebită ziua pe care ei o consideră sărbătoare națională”. Potrivit acestuia, dacă pentru a stabilirea sărbătorii naționale ar trebui să fie avută în vedere emoția poporului, atunci aceasta este fără îndoială 24 mai, pentru că „în nicio altă zi oamenii nu ies atât de mult în stradă, copiii nu cântă și nu dansează atât de mult și toată lumea este fericită”.

Potrivit lui Vâlcev, ziua sărbătorii naționale „ar trebui să conțină simboluri transcendentale, care să pătrundă în conștiința publică de-a lungul generațiilor și să hrănească anumite valori și înțelegeri”, iar 24 mai este tocmai o astfel de dată, fără legătură cu bătălii, vărsări de sânge și confruntări.