Congresul Filipinelor l-a proclamat miercuri pe fiul fostului dictator Ferdinand Marcos drept următor preşedinte al ţării, la 36 de ani după ce tatăl său a fost răsturnat de o revoltă populară împotriva corupţiei endemice şi abuzurilor masive ale drepturilor omului, relatează DPA și Agerpres .

Noul președinte al Filipinelor, Ferdinand „Bongbong” Marcos Jr. Foto: Aaron Favila / AP - The Associated Press / Profimedia

Fostul senator Ferdinand „Bongbong” Marcos Jr a primit 58,77% din voturile exprimate la alegerile din 9 mai pentru a deveni al 17-lea preşedinte al Filipinelor, potrivit rezultatelor oficiale ale Senatului şi Camerei Reprezentanţilor.

El a avut o marjă câştigătoare de peste 16,5 milioane de voturi față de cel mai apropiat rival, vicepreşedintele care îşi încheie mandatul Leni Robredo, care îl învinsese la limită în cursa pentru a deveni vicepreşedinte al ţării în 2016.

Imelda Marcos, prezentă la proclamarea fiului său drept următorul preşedinte al Filipinelor

Mama sa - fosta primă-doamnă Imelda Marcos, notorie pentru stilul de viaţă fastuos şi acumularea a 3.000 de perechi de pantofi în timp ce milioane de filipinezi se zbăteau în sărăcie - s-a numărat printre oaspeţi la proclamare în sala de sesiuni a Camerei Reprezentanţilor.

Sara Duterte-Carpio, fiica preşedintelui în exerciţiu Rodrigo Duterte, a fost de asemenea proclamată ca următor vicepreşedinte al Filipinelor, cu 61,53% din voturi şi un avans de peste 22 de milioane de sufragii asupra celui mai apropiat rival.

Noii preşedinte şi vicepreşedinte urmează să depună jurământul la 30 iunie, deşi Duterte-Carpio a anunţat anterior că vrea să depună jurământul mai devreme pentru a putea participa la inaugurarea lui Marcos Jr. Ei vor avea un mandat de şase ani.

Cu câteva ore înainte de proclamare, protestatari s-au ciocnit cu poliţia după ce s-au adunat în faţa clădirii Comisiei pentru Drepturile Omului, la o distanţă de aproape 10 kilometri de sediul Camerei Reprezentanţilor, unde a avut loc votarea.