Este „evident” că Suedia nu finanțează și nu înarmează organizații teroriste, a declarat miercuri premierul Magdalena Andersson, răspunzând acuzațiilor Turciei potrivit cărora Suedia ar găzdui grupări teroriste, relatează CNN.

Magdalena AnderssonFoto: Fredrik Persson / AFP / Profimedia Images

Ea a făcut aceste declarații într-o conferință de presă, în contextul în care delegațiile Suediei și Finlandei au început miercuri discuțiile cu Ankara, care încearcă să blocheze aderarea la NATO a celor două țări.

Prim-ministrul suedez a spus că dialogul cu Turcia este „în desfășurare”, iar cele două părți „vor parcurge și discuta în mod firesc lista cu obiecții și vor lămuri o serie de aspecte neclare în relatările din mass-media”.

„În mod clar, este vorba despre locul în care ne trimitem ajutorul financiar, de exemplu, și despre faptul că vindem arme. Nu trimitem bani organizațiilor teroriste, evident, și nici arme”, a continuat Andersson.

Șeful Consiliului European, Charles Michel, care s-a adresat jurnaliștilor alături de Andersson, a spus că, deși nu vrea să facă nicio declarație care să îngreuneze situația, dorește să exprime sprijinul UE pentru „pasul important” pe care Suedia și Finlanda l-au făcut.

Ce condiții a pus Erdogan ca să accepte aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care se opune primirii Finlandei şi Suediei în NATO, a avut sâmbătă convorbiri telefonice cu liderii celor două ţări şi cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, cărora le-a transmis preocupările Turciei cu privire la ceea ce Ankara consideră a fi organizaţii teroriste active în Turcia, conform agențiilor internaționale de presă.

Erdogan motivează vetoul său împotriva admiterii Finlandei şi Suediei în NATO prin faptul că aceste două ţări adăpostesc „terorişti”, referire la membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), la miliţiile kurde din Siria sau la membrii reţelei lui Fethullah Gulen, clericul turc aflat în SUA şi acuzat de Ankara că s-a aflat în spatele loviturii de stat eşuate din iulie 2016 împotriva preşedintelui Erdogan.

Suedia trebuie să înceteze „sprijinul politic, financiar şi militar” pentru grupările teroriste şi să pună capăt „embargourilor asupra industriei de apărare”, i-a spus preşedintele turc şefei guvernului suedez, Magdalena Andersson, potrivit unui anunţ al Ankarei.

Aceasta din urmă se aşteaptă ca toată lumea să respecte lupta ei „legitimă” împotriva unor grupări care „ameninţă securitatea naţională a Turciei şi poporul ei”, i-a transmis Erdogan şi omologului său finlandez Saul Niinisto.

Toate cele 30 de țări membre ale NATO trebuie să ratifice cererile de aderare ale Suediei și Finlandei, dar procesul poate începe doar după ce alianța emite un protocol de accedere și le invită în mod oficial pe acestea să se alăture organizației.