Japonia a trimis în aer avioane de luptă după ce aeronave de război ale Rusiei și Chinei s-au apropiat marți de spațiul său aerian, când la Tokyo se aflau liderii alianței Quad, printre care și președintele american Joe Biden, relatează Reuters.

Avion de vanatoare F-15 detinut de JaponiaFoto: PLA Defence Ministry / AFP / Profimedia Images

Anunțul a fost făcut de ministrul japonez al Apărării Nobuo Kishi care a declarat de asemenea în cadrul unei conferințe de presă că Japonia a transmis atât Rusiei cât și Chinei „îngrijorări grave” prin intermediul canalelor diplomatice.

Oficialul japonez a descris incidentul ca fiind probabil o provocare din partea Moscovei și a Beijingului într-o zi în care președintele american Joe Biden, premierul indian Narendra Modi și noul prim-ministru australian Anthony Albanase se aflau la Tokyo.

Alianța Quad, un acronim pentru „Dialogul Cvadrilateral pentru Securitate”, este formată din cele trei țări și Japonia.

Japonia denunță o acțiune „provocatoare”

„Credem că faptul că această acțiune a fost întreprinsă în timpul summitului Quad o face mai provocatoare decât cele din trecut”, a adăugat el, amintind că acesta este al patrulea incident de acest fel din luna noiembrie a anului trecut.

Kishi a precizat că două avioane de război chineze au zburat deasupra Mării Japoniei și că acestora li s-au alăturat ulterior două aeronave rusești pentru un zbor către Marea Chinei de Est.

Ulterior, cele două avioane chineze au fost înlocuite de o altă pereche despre care se crede că au aparținut tot Beijingului, ele zburând apoi înspre Oceanul Pacific.

Ministrul japonez al Apărării a mai spus că un avion rusesc de recunoaștere a zburat de asemenea deasupra mării din nordul insulei Hokkaido către peninsula Noto de pe insula principală a Japoniei.

Avioanele rusești și chineze nu au intrat în spațiul aerian japonez

Oficialul nipon a precizat însă că niciunul dintre avioane nu a încălcat spațiul aerian al Japoniei.

Atât Rusia cât și China au confirmat că au efectuat o patrulă în comun, afirmând că aceasta a făcut parte dintr-un exercițiu a „planului anual de cooperare militară”.

Coreea de Sud a anunțat de asemenea marți că a trimis în aer avioane de luptă după ce cel puțin 4 aeronave chineze și 4 rusești au intrat în perimetrul său de apărare aeriană.