Un tribunal rus a respins recursul opozantului rus Alexei Navalnîi cu privire la o pedeapsă de nouă ani de închisoare pe care o execută în urma acuzaţiilor de fraudă pe scară largă şi sfidare a instanţei, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Alexei NavalniiFoto: Babushkinsky District Court / TASS / Profimedia Images

Navalnîi l-a criticat dur pe preşedintele Vladimir Putin într-o audiere în instanţă în direct, catalogându-l drept un „nebun” care a început un „război absurd” în Ucraina, bazat pe minciuni.

„Acesta este un război absurd pe care Putin l-a început”, a declarat Navalnîi în faţa unei curţi de apel din Moscova, printr-o videoconferinţă din cadrul unui penitenciar. „Acest război a fost construit pe minciuni”, a mai subliniat el.

„Ce vrei să obţii – vrei control pe termen scurt, să lupţi cu generaţiile viitoare, să lupţi pentru viitorul Rusiei?” a întrebat Navalnîi în instanţă, adresându-se liderului rus. „Veţi suferi cu toţii o înfrângere istorică”, a precizat el, referindu-se la conducerea Rusiei.

Navalnîi spune despre Vladimir Putin că este un „hoț nebun”

Navalnîi a spus că Rusia lui Putin este condusă de hoţi şi infractori care au devenit duşmani ai poporului rus.

„Un nebun şi-a băgat ghearele în Ucraina şi nu ştiu ce vrea să facă cu ea – acest hoţ nebun”, a spus mai spus opozantul rus despre preşedintele Putin.

Navalnîi a condamnat invazia rusească din Ucraina încă de pe 24 februarie, ziua în care Vladimir Putin a anunțat că a ordonat declanșarea „operațiunii militare speciale”.

Recursul respins marți de instanța din Moscova a fost formulat de Navalnîi față de o nouă condamnare de 9 ani primită de acesta în luna martie a acestui an, separată de cea pronunțată împotriva sa la scurt timp după întoarcerea în Rusia anul trecut.