Prezentatoarele principalelor canale de televiziune afgane au apărut în cele din urmă pe post cu chipul acoperit duminică, la o zi după ce au sfidat ordinul talibanilor în acest sens, relatează AFP, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

La începutul lunii, liderul suprem al al talibanilor a emis un ordin potrivit căruia femeile trebuie să se acopere cu totul în public, inclusiv chipul, ideal cu burqa tradiţională. Anterior, era suficient un văl care să acopere părul.

Temutul Minister afgan al promovării virtuţii şi prevenirii viciului le-a ordonat prezentatoarelor de televiziune să se conformeze până sâmbătă.

Dar jurnalistele au sfidat acest ordin sâmbătă, intrând în direct fără a-şi acoperi chipul.

Duminică însă ele au decis să se supună ordinului, acoperindu-şi chipul cu burqa tradiţională care lăsa să li se vadă doar ochii pe canalele TOLOnews, Ariana Television, Shamshad TV şi 1TV.

„Noi am rezistat şi eram împotriva portului" vălului integral, a declarat pentru AFP Sonia Niazi, o prezentatoare a TOLOnews.

„Dar TOLOnews a suferit presiuni, talibanii au spus că oricărei prezentatoare care apare pe ecran fără a-şi acoperi chipul trebuie să i se încredinţeze un alt post", a relatat ea.

Mohammad Sadeq Akif Mohajir, purtător de cuvânt al Ministerului promovării virtuţii şi al prevenirii viciului, a declarat că autorităţile nu aveau intenţia de a le forţa pe prezentatoare să renunţe la posturile lor.

„Suntem fericiţi că posturile şi-au exercitat corect responsabilitatea", a comentat el pentru AFP.

ORA 09:48 Afganistan: Prezentatoarele de televiziune sfidează ordinul talibanilor de a-şi acoperi chipul

Prezentatoarele principalelor canale de televiziune afgane au apărut sâmbătă pe post fără a-şi acoperi chipul, sfidând ordinul talibanilor de a supune viziunii austere a islamului pentru care este cunoscută gruparea