Mii de persoane s-au adunat sâmbătă la un miting la Istanbul pentru a protesta față de condamnarea lui Canan Kaftancioglu, o importantă figură a opoziției turce, pentru insultarea președintelui și a statului, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Demonstranții din cartierul central Maltepe au intonat cântece și au fluturat steagurile opoziției și pe cel național.

Kaftancioglu, care a fost condamnată la puțin mai puțin de cinci ani de închisoare, conduce filiala din Istanbul a Partidului Republican al Poporului (CHP) și este una dintre cele mai puternice voci din cadrul acestuia.

În 2019, ea a jucat un rol important în alegerile municipale din oraș, în urma cărora CHP a preluat primăria, care fusese deținută în ultimii 25 de ani de Partidul AK al președintelui Tayyip Erdogan și de predecesorii săi islamiști.

Independența judiciară a Turciei a fost în centrul atenției în ultimii ani, în special de la o reprimare a sistemului judiciar și a altor organisme de stat după lovitura de stat eșuată din 2016 și trecerea la o președinție executivă anul trecut.

Instanța supremă a țării a menținut trei condamnări într-o hotărâre făcută publică la începutul acestei luni, dar a redus pedeapsa cu închisoarea la patru ani, 11 luni și 20 de zile.

În conformitate cu legislația turcă, sentințele sub cinci ani sunt suspendate, iar doi experți juridici au declarat pentru Reuters că Kaftancioglu nu va fi încarcerată.