Președintele american Joe Biden a declarat duminică, la Seul, că este „pregătit" pentru un eventual test nuclear al Coreei de Nord, dar și-a reafirmat deschiderea pentru dialog printr-un mesaj deosebit adresat lui Kim Jong Un, transmite AFP.

Joe BidenFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

El a spus că nu este „îngrijorat" de un posibil test nuclear și că „suntem pregătiți pentru orice ar putea face Coreea de Nord".

Întrebat de un jurnalist dacă are un mesaj pentru liderul nord-coreean Kim Jong Un, președintele a răspuns laconic: „Bună ziua. Punct și de la capăt.

Acesta a fost un mod de a arăta clar că Washingtonul rămâne deschis dialogului cu Coreea de Nord, chiar și în absența unei deschideri similare dinpre Phenian.

Discuțiile cu Phenianul se află în impas de la un summit eșuat în 2019 între Kim și președintele american de atunci, Donald Trump.

Biden a părăsit Coreea de Sud duminică după-amiază devreme pentru Japonia, un alt aliat important al SUA în regiune și a doua oprire din primul său turneu asiatic în calitate de președinte.

„Mijloace strategice” americane în Coreea de Sud?

La Seul, el s-a întâlnit cu omologul său Yoon Suk-yeol, un conservator pro-american care a venit la putere la începutul lunii mai.

Cei doi șefi de stat au vorbit despre intensificarea exercițiilor lor militare comune pentru a contracara „atacurile de sabotaj" ale lui Kim Jong Un.

Yoon a vorbit, de asemenea, despre desfășurarea de către SUA a unor „mijloace strategice" în țara sa pentru a contracara „un atac nuclear".

Aceasta ar include „avioane de luptă și rachete, spre deosebire de trecut, când ne gândeam la umbrela nucleară doar ca la un mijloc de descurajare", a spus el.

Orice astfel de desfășurare de arme sau orice intensificare a exercițiilor militare comune ar putea înfuria Phenianul, care vede astfel de manevre ca pe o repetiție generală pentru o invazie.

Serviciile secrete sud-coreene au avertizat că Coreea de Nord a finalizat pregătirile pentru un test nuclear, care ar fi al șaptelea din istoria sa și primul din ultimii cinci ani.

Nu este exclus ca testul să aibă loc înainte de încheierea vizitei președintelui american în Asia.

În plus, Coreea de Nord, a cărei populație nu este vaccinată împotriva Covid-19, se confruntă în prezent cu o epidemie, cu aproape 2,6 milioane de cazuri și 67 de decese, potrivit ultimelor cifre oficiale.