Călătoria prin Germania va fi mai ieftină pe timpul verii, potrivit celor două rezoluții adoptate joi seara în Bundestag. Nu doar alimentarea cu combustibil devine mai ieftină pentru o perioadă de trei luni, ci și călătoriile cu autobuzul și trenul.

Carburanti - pompa benzinarieFoto: DreamsTime

Prima rezoluție se refera la reducerea taxei pe carburanți în iunie, iulie și august, la minimul permis în Uniunea Europeană. Decizia urmează să fie confirmată în Bundesrat (Consiliul Federal), care votează vineri și în privința rezoluției care vizează biletul paușal de tren, de 9 euro, ca si finanțarea acestuia.

În cazul benzinei, prețul plătit de client este redus temporar cu 29,55 cenți pe litru - inclusiv TVA ajungând la 35,2 cenți. La motorină economia e de 14 cenți pe litru sau 16,7 cenți cu TVA.

Cu toate acestea, măsura este parțial controversată: deși prețurile la benzinării au explodat după atacul rusesc asupra Ucrainei, de atunci acestea au scăzut din nou.

Beneficii directe

Cancelarul federal, Olaf Scholz (SPD), a subliniat că aceste măsuri ar aduce beneficii cetățenilor în mod „direct, rapid și țintit”. El a menționat „creșterea de preț cauzată de Rusia”, dupa cum citează televiziunea ZDF.

Mai ales cetățenii cu venituri mici și medii au simțit, în fiecare zi „că războiul nu numai că a scumpit combustibilul la pompă, ci și mâncarea – de la pâine, la ulei de gătit”, a adăugat Scholz.

Deputatul liberal, Till Mansmann (FDP), a explicat că, prin această măsură, persoanele dependente de mobilitate vor face economii în valoare totală de peste un miliard de euro pe lună.

De acord, dar prea scurt

Legea a trecut prin Camera inferioară a Parlamentului german fără voturi contra, dat fiindcă facțiunile partidelor de opoziție s-au abținut de la vot.

Din partea acestora, deputatul CDU, Johannes Steiniger, a admis că instrumentul legislativ este corect, dar a criticat aplicabilitatea lui doar pe o perioadă de trei luni, care ar fi prea scurtă. El prezumă ca la sfârșitul lunii august, când măsura expiră, criza din Ucraina și prețurile ridicate asociate combustibililor vor continua.