Implicarea Rusiei în Africa Centrală pare a fi o încercare de a stabili un coridor de influență, dar Moscova ar putea descoperi în curând că visul său este un miraj, spun experții, citați de Al Jazeera.

Rusia in Republica CentrafricanăFoto: Al Jazeera

Republica Centrafricană (RCA) a fost, cu intermitențe, fundalul unui război al altora. În ciuda faptului că are o populație de numai 4,8 milioane de locuitori, are aproximativ aceeași mărime ca Franța, Danemarca și Olanda la un loc.

Acest vast spațiu a fost folosit ca loc de luptă de diferite părți: fostul colonizator Franța, oameni puternici din Ciad, Sudan și Republica Democrată Congo, faimoșii rebeli ugandezi ai Armatei de Rezistență a Domnului și o unitate a Forțelor Speciale ale Statelor Unite.

Cei mai recenți vizitatori sunt Rusia, armata sa și unitatea militară privată Wagner, care, spre deosebire de unii dintre cei care au venit înaintea lor, au fost în mare parte bine primiți de localnici.

"O serie de cetățeni de aici consideră că prezența Wagner este un lucru bun, mai ales de când agenții lor și armata noastră au respins un asalt asupra capitalei noastre, Bangui, în ianuarie 2021", relatează jurnalistul independent Fiacre Salabe.

Cum a devenit limba rusă limbă oficială de stat

În acea lună, rebelii susținuți de un fost președinte, François Bozizé, au încercat să preia controlul țării după ce candidatura sa la alegerile prezidențiale a fost respinsă de Curtea Constituțională.

Au urmat un impas și lupte crâncene, dar în cele din urmă rebelii au fost ținuți în loc, în mare parte datorită contribuțiilor aduse de Wagner. Acest episod este subiectul unui film plin de acțiune, "Tourist".

Apărarea Banguiului de către Wagner în ianuarie 2021 este considerată una dintre foarte puținele sale povești de succes pe continent. Aceasta a dus la faptul că președintele Faustin Archange Touadéra, a cărui realegere Bozizé și rebelii săi încercau să o împiedice, a declarat rusa ca fiind a treia limbă oficială a țării, după sango și franceză.

Învățarea limbii va fi, de asemenea, obligatorie în universitățile din țară începând cu următorul an academic - și, mai târziu, la nivelurile de învățământ inferior.

Grupul Wagner ar fi actionat in Ucraina, Siria si in tari africane Foto: FLORENT VERGNES / AFP / Profimedia

Accesul la aur și diamante

Dar importanța Wagner nu ar trebui să fie supraestimată, a susținut Alex Vines, director al Programului pentru Africa din cadrul Institutului Regal pentru Afaceri Internaționale cu sediul la Londra.

"Ei au protejat doar elitele din Bangui, au luptat împotriva rebelilor lui Bozizé și nu au pierdut prea mulți oameni făcând asta", a declarat el pentru Al Jazeera.

"Dar nu obțin un randament bun al investiției, în afară de faptul că unele persoane profită de accesul la resursele pe care le-au obținut în schimbul serviciilor lor", mai spune el.

Aceste resurse sunt în principal aur și diamante, pe care le-au accesat prin intermediul unei alte companii legate de Wagner, Lobaye Invest, care are mână liberă în mai multe locații miniere din RCA.

Rușii se confruntă cu o problemă cu care s-au confruntat toate puterile străine care au pus piciorul în această mare bucată din Africa Centrală: după ce au obținut acces, ce să facă acum cu acest acces?

Propaganda rusă: eroul rus salvator, glorificat prin filme și statui

Mesajul că prezența Rusiei este un lucru bun este tema centrală a filmului Tourist. O producție de propagandă, plină de sunet și furie, care spune povestea unui soldat rus, poreclit "Tourist", care ajunge în Bangui și ajută la lupta împotriva rebelilor care încearcă să captureze capitala.

Filmul este dublat în sango, limba națională, și nu are nicio subtilitate în transmiterea mesajului de eroi ruși veniți în oraș.

Un nou film, Granit, care glorifică isprăvile lui Wagner în Mozambic, a fost difuzat pe același stadion în ianuarie anul trecut, în fața unui public care, potrivit rapoartelor locale, a crezut că filmul era din nou despre RCA.

Nu departe de universitatea din Bangui se afla un monument care purta același mesaj: Un soldat rus de mari dimensiuni este piesa centrală a unui ansamblu care formează un scut armat care protejează o familie africană care se ascunde în fundal. Monumentul a fost inaugurat în decembrie anul trecut de Touadéra.

Dar realitatea pare diferită de propagandă.

Wagner nu a îmbunătățit situația /Migrația și jafurile continuă

În prezent există mai multe persoane strămutate din țară decât oricând înainte - 1,3 milioane de persoane, astfel încât, în mod clar, nu totul s-a îmbunătățit.

Bandele înarmate continuă să se divizeze și să se regrupeze, iar analiștii susțin că prezența Wagner a făcut ca țara să fie și mai anarhică decât era deja.

Un raport comandat de guvern, publicat în octombrie anul trecut, a afirmat că s-a constatat că agenții Wagner au fost implicați în execuții extrajudiciare, execuții sumare și jafuri.

În plus, extracția din concesiunile de aur și diamante care le-au fost oferite ca recompensă pentru munca lor nu a fost deosebit de fructuoasă.

De asemenea, donatori importanți, precum Uniunea Europeană și Banca Mondială, au suspendat plățile către RCA, deoarece așteaptă asigurări că banii lor nu vor fi cheltuiți pentru chestiuni precum plata mercenarilor ruși.

Iar acum, viziunea Moscovei a fost încețoșată de invazia sa în Ucraina.

Acea bază militară rusă din RCA, despre care se vorbea încă din 2019, este puțin probabil să se materializeze și există rapoarte credibile care spun că Wagner își reduce prezența în RCA, deoarece luptătorii săi sunt necesari în Ucraina. (Al Jazeera)

Grupul Wagner este aprovizionat cu echipament al armatei rusesti Foto: Diana Ninov / Alamy / Profimedia Images

Ce este Grupul Wagner, armata privată a lui Putin

Grupul Wagner este cunoscut ca armata privată a lui Vladimir Putin, implicată, de-a lungul timpului în conflicte din Ucraina, Siria şi în zona Africii. Grup Wagner este considerat a fi cea mai mare companie militară privată din lume.

Ideea creării unei armate de mercenari în Rusia a apărut după războiul din Afganistan, care a cauzat pierderi mari Armatei Roşii. Suferinţele familiilor care şi-au pierdut fii şi soţi în război au avut un impact major asupra societăţii ruse. O armată privată avea avantajul că pierderile acesteia nu intrau în statisticile oficiale, scrie Rador.

Primul indiciu că liderii din Rusia doreau înfiinţarea unei forţe militare private, datează din anul 2012. În acel an, în aprilie preşedintele Vladimir Putin a declarat că o astfel de forţă „este un instrument pentru realizarea intereselor naţionale fără implicarea directă a statului”.

La acea vreme se lua în calcul legalizarea societăţilor comerciale militare, însă acest proiect a eşuat din cauza opoziţiei armatei şi a serviciilor secrete, care se temeau să-şi piardă poziţiile sale de monopol. În aceste condiţii s-a decis ca Grupul Wagner să acţioneze clandestin, în felul acesta neputând fi deranjat de sistemul judiciar controlat politic, dar totuşi entitatea nu poate deveni independentă de deciziile de la Kremlin.

Fondatorul și comandantul militar al Grupului Wagner este Dmitri Utkin, un fost ofițer rus de informații militare (GRU), al cărui nume de cod era „Wagner”.

Dmitri Utkin este fost locotenent colonel, de 51 de ani, decorat cândva de Putin și ar fi responsabil pentru operațiunile din Ucraina. Utkin este acuzat de crime extrajudiciare, inclusiv că ar fi ordonat ca un dezertor sirian să fie torturat până la moarte și execuția să fie filmată, potrivit RFI care citează The Moscow Times.

Alexander Kuzentsov, 44 de ani, despre care se spune că ar fi comandantul companiei de atac și recunoaștere a Wagner, sub indicativul „Ratibor”.

Colonelul în retragere Andrei Roshev, în vârstă de 68 de ani, este director executiv fondator al Wagner. El comanda acum trupe mercenare în Siria în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad sub indicativul „Siedoy”, potrivit RFI.

Euractiv notează că, potrivit informațiilor actuale, grupul Wagner este finanțat de un om de afaceri în vârstă de 60 de ani din Sankt Petersburg, Yevgeny Prigozhin, cunoscut ca fiind un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, mai notează RFI.