Portugalia intenționează să elimine lacuna juridică care împiedică impozitarea activelor virtuale și care a făcut-o deosebit de atractivă pentru investitorii în criptomonede, a declarat joi ministrul portughez de finanțe, potrivit AFP.

CriptomonedeFoto: @ Karolina Grabowska | Pexels.com

"Guvernul intenționează să legifereze în această privință, nu vom menține acest vid", a declarat Fernando Medina la o întâlnire cu presa străină la Lisabona.

Guvernul dorește să prezinte "cât mai curând posibil" un nou cadru legal care să asigure un echilibru între "corectitudinea" fiscală și "competitivitatea" internațională a țării, a adăugat ministrul.

Portugalia este în prezent una dintre puținele țări din Europa în care tranzacțiile cu criptomonede nu sunt "impozabile", deoarece acestea nu sunt considerate monede sau active financiare, potrivit unui aviz emis de autoritățile fiscale în 2016 și încă în vigoare.

Persoanele fizice nu trebuie să plătească TVA sau impozit pe câștigurile de capital pentru achizițiile și vânzările de active și sunt impozitate doar activitățile profesionale plătite în criptoactive.

În așteptarea noilor norme fiscale, investițiile în criptomonede continuă să câștige teren, în special în sectorul imobiliar, prima vânzare a unui apartament plătit în bitcoin, fără conversie în euro, fiind finalizată la începutul lunii mai.

Tranzacția este fără precedent "în Portugalia și în Europa", potrivit agenției imobiliare Zome, intermediarul în vânzare. Apartamentul cu trei camere, în valoare de 110.000 de euro, a fost vândut pentru 3 bitcoini în Braga, un oraș important din nord-vestul Portugaliei.

Posibile "datorită unui nou regulament al Ordinului notarilor aprobat la sfârșitul lunii aprilie", tranzacțiile imobiliare cu criptomonede trebuie să fie precedate de o procedură de verificare "mai amplă" decât în cazul unei vânzări tradiționale, pentru a "verifica sursa fondurilor în conformitate cu legea privind spălarea banilor", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Zome, Carlos Santos.

Agenția, care a lansat un portal cu aproximativ 3.000 de proprietăți cu prețuri afișate în bitcoin, vede noi oportunități de dezvoltare în ciuda unui sector criptografic care a fost atacat în ultimele săptămâni.