​O instanță din Franța a emis miercuri o decizie fără precedent care va permite ca Lafarge, un gigant al industriei cimentului, să fie acuzată de complicitate la crime împotriva umanității prin finanțarea de grupuri teroriste, inclusiv Statul Islamic (IS), pe când opera în Siria în timpul sângerosului război civil, informează Centrul European pentru Drepturile Omului și Constituționale (ECCHR).

Fabrica de ciment a LafargeFoto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Procedurile împotriva lui Lafarge și Lafarge Cement Syria sunt urmarea plângerilor penale formulate în 2016 de 11 foști angajați sirieni susținuți de ECCHR și Sherpa, o organizație franceză anticorupție care urmărește abuzurile corporațiilor.

Plângerea o acuza pe Lafarge de aranjamente cu IS și alte grupări războinice în vederea menținerii în funcțiune a uzinei de ciment Jalabiya din nord-estul Siriei între 2012 și 2014. Cercetarea judiciară ulterioară a determinat că valoarea financiară a aranjamentelor a fost în jur de 13 milioane de euro.

Lafarge este învinuită că a achiziționat produse ca petrol și pozzolană, de la IS și a plătit comisioane în schimbul autorizațiilor. Prin finanțarea către IS de care este acuzată, Lafarge nu numai că a pus în pericol viețile angajaților, dar poate fi găsită vinovată de complicitate la crimele împotriva umanității comise de Statul Islamic în Siria.

Context

Când operează în regiuni în care au loc conflicte, corporațiile transnaționale pot alimenta confruntări armate și contribui la violări grave ale drepturilor omului.

De la începutul luptelor în Siria, s-a dezlățuit și un intens război economic în care au fost implicate aproape toate părțile aflate în conflict – comerț cu arme, materii prime, alte mărfuri de care sunt interesate părțile, statele și corporațiile.

Escaladarea violențelor a determinat mai multe corporații transnaționale, ca Total, să părăsească regiunea. În contextul unor conflicte armate, marile companii ca Lafarge trebuie să se asigure că activitățile lor nu alimentează economii de război, nici nu contribuie la comiterea de încălcări grave ale drepturilor omului.