Protocolul britanic privind Irlanda de Nord, care ar fi trebuit să rezolve problema spinoasă a singurei frontiere terestre a Regatului Unit cu Uniunea Europeană, se află în centrul unor noi tensiuni după ce Londra și-a oficializat marți intenția de a renunța prin lege la anumite prevederi, scrie AFP.

Irlanda si Uniunea EuropeanaFoto: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Profimedia Images

Ce este Protocolul Irlandei de Nord?

Este un text negociat între Londra și Bruxelles în cadrul procesului Brexit pentru a aborda problema delicată a frontierei dintre Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, și Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene.

Protocolul a fost conceput pentru a proteja integritatea pieței unice europene fără a recrea o frontieră terestră care ar submina pacea convenită în 1998.

Irlanda de Nord a fost marcată de trei decenii sângeroase de conflict între unioniștii majoritar protestanți, care doresc să păstreze provincia în cadrul Regatului Unit, și republicanii majoritar catolici, care doresc reunificarea cu Republica Irlanda.

Ce prevede și cum funcționează?

În loc să se efectueze formalitățile doar la frontiera terestră dintre Regatul Unit și UE, ceea ce ar putea reaprinde tensiunile, protocolul prevede ca verificările privind mărfurile care vin din Marea Britanie să fie efectuate la sosirea în Irlanda de Nord.

Textul menține efectiv Irlanda de Nord în cadrul pieței comune și al uniunii vamale a UE.

Care sunt dificultățile pe care le întâmpină protocolul?

Textul este acuzat de dificultățile de aprovizionare din Irlanda de Nord și prezentat de partea britanică drept o amenințare la adresa acordului de pace din Vinerea Mare, în special după violențele care s-au soldat cu zeci de polițiști răniți în aprilie 2021 la Belfast.

Unele companii atacă noile formalități. Altele sunt mulțumite că își păstrează accesul la imensa piață europeană: economia Irlandei de Nord și-a revenit după pandemie mai repede decât alte părți ale Regatului Unit.

Cu toate acestea, textul nu a fost niciodată pus în aplicare pe deplin, deoarece au fost introduse și prelungite perioadele de grație pentru controale pentru anumite produse. Prin urmare, punerea în aplicare integrală a protocolului este posibil să conducă la dificultăți suplimentare.

Unioniștii denunță Protocolul privind Irlanda de Nord ca pe o amenințare la adresa locului provinciei în Regatul Unit și se tem că frontiera de facto introdusă în Marea Irlandei va duce la reunificarea insulei Irlanda. Aceasta cu atât mai mult cu cât alegerile locale din 5 mai s-au soldat cu o victorie istorică a Partidului Republican Sinn Fein, pro-reunificare.

În absența sprijinului unionist, guvernul britanic susține că lipsește sprijinul intercomunitar cerut de Acordul din Vinerea Mare.

Care este planul britanicilor?

Guvernul lui Boris Johnson a anunțat marți că intenționează să legifereze în următoarele săptămâni, atrăgând furia Bruxelles-ului, care a avertizat că UE va trebui să răspundă cu "toate mijloacele de care dispune".

Conform planului Londrei, mărfurile destinate să rămână în Irlanda de Nord și, prin urmare, pe piața britanică, ar beneficia de un canal "verde" care ar evita controalele, permițând în același timp UE să acceseze datele în timp real.

Un canal "roșu" ar fi destinat mărfurilor care ar putea intra pe piața UE și care ar trebui să fie declarate, dar controalele ar fi efectuate în Marea Britanie. Orice încălcare va fi pedepsită cu "sancțiuni grele", potrivit guvernului britanic.

La rândul său, UE a reiterat "diferența reală" pe care o vor face propunerile sale, inclusiv o bandă expres pentru anumite mărfuri, care ar reduce controalele cu 80% și formalitățile vamale cu 50%.

Ambele părți au declarat că sunt pregătite să continue discuțiile.