Ruja Ignatova, poreclită „criptoregina” după ce a creat criptomoneda OneCoin, a fost plasată pe lista celor mai căutate persoane de către Europol, după ce poliția germană a înaintat o cerere în acest sens, relatează Bloomberg.

Ruja Ignatova, creatoarea OneCoinFoto: Captura video

Site-ul Europol notează că aceasta este „suspectată că i-a convins pe investitori din întreaga lume să investească în această 'monedă' de fapt fără valoare”, precizând că oferă o recompensă de 5.000 de euro pentru orice informație care va duce la arestarea femeii în vârstă de 41 de ani.

OneCoin, despre care Ignatova susținea la un moment dat că are peste 3 milioane de utilizatori în întreaga lume, opera de fapt ca o rețea multilevel market care plătea membrilor comisioane pentru recrutarea altora, potrivit unui rechizitoriu întocmit de procurorii americani în 2019.

FBI-ul și procurorii federali i-au acuzat pe creatorii bulgari ai sistemului internațional de plăți bazat pe criptomoneda OneCoin, utilizat și în România la momentul respectiv, de fraudă în sistem piramidal, prin care ar fi prejudiciat investitorii din întreaga lume cu peste 4 miliarde de dolari.

OneCoin a făcut obiectul unor investigații în China și India încă din 2016, iar mai multe autorități de reglementare au emis avertismente împotriva operațiunilor sale.

Activitățile Rujei Ignatova s-au întins și în România

OneCoin s-a dovedit a fi o înșelătorie - nu a existat nici un blockchain OneCoin în spatele său, iar fondatorii companiei dictau valoarea criptomonedei, nu piața, așa cum susțineau ei.

Mai multe publicații de la noi din țară scriau în 2018 că a fost realizată cea mai mare tranzacție cu OneCoin din România.

„Investitorii au plătit 89.588,38 OneCoin pentru terenul de 7.000 de metri pătraţi situat pe DN 1 Ploieşti - Braşov, suma reprezentând echivalentul a aproape două milioane de euro”, nota un comunicat remis presei.

Ruja Ignatova a creat OneCoin în 2014 la Sofia și a condus organizația care se ocupa de gestionarea sa până a dispărut în octombrie 2017. Fratele său, Konstantin Ignatov, i-a luat locul în fruntea organizației după dispariția acesteia.

El a fost arestat în Statele Unite unde a pledat vinovat pentru înșelăciune și spălare de bani în luna noiembrie a anului trecut. Este așteptat ca acesta să își afle sentința luna aceasta.